article
1.6284961
ASTEN-HEUSDEN - Misschien is het wat simplistisch, zelfs een tikje populistisch. Maar het liefst zouden burgemeesters en boeren het willen uitschreeuwen: 'joehoe Den Haag, we hebben een ramp hier'.
Burgemeesters en boeren regio Asten: Joehoe, we hebben een ramp hier!
ASTEN-HEUSDEN - Misschien is het wat simplistisch, zelfs een tikje populistisch. Maar het liefst zouden burgemeesters en boeren het willen uitschreeuwen: 'joehoe Den Haag, we hebben een ramp hier'.
http://www.ed.nl/regio/deurne-e-o/asten/burgemeesters-en-boeren-regio-asten-joehoe-we-hebben-een-ramp-hier-1.6284961
2016-08-23T04:00:00+0000
http://www.ed.nl/polopoly_fs/1.6240696.1477388076!image/image-6240696.jpg
Asten,Klimaat,hagelschade,hagelstorm,hermes
Asten
Home / Regio / Deurne e.o. / Asten / Burgemeesters en boeren regio Asten: Joehoe, we hebben een ramp hier!

Burgemeesters en boeren regio Asten: Joehoe, we hebben een ramp hier!

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Hagelschade aan kassen bij een plantenkweker in de regio Zuidoost-Brabant.
   Fotograaf
  ASTEN-HEUSDEN - Misschien is het wat simplistisch, zelfs een tikje populistisch. Maar het liefst zouden burgemeesters en boeren het willen uitschreeuwen: 'joehoe Den Haag, we hebben een ramp hier'.

  Maar ja, de verwachtingen van het zoveelste werkbezoek voor Tweede Kamerleden zijn niet meer zo hooggespannen.

  Waslijst aan pijnpunten
  Toch was alles in Asten-Heusden maandagmorgen weer uit de kast getrokken: bestuurders, een boer met dertig voetbalvelden aan schade, ZLTO-voormannen en vrouwen én een waslijst aan pijnpunten. En dat allemaal voor één kamerlid: PvdA'er Henk Leenders was de enige uit Den Haag die kwam kijken.

  Het is trostomatenkweker Frans Raijmakers die de delegatie zijn verwoeste kassencomplex in Heusden laat zien. "Ik heb hier in de zomer negentig man werken, nu zitten er vijftig man in de werktijdverkorting", vertelt de tomatenteler. Het klinkt bijna wanhopig, als de Astense burgemeester Hubert Vos zich roert: "Help nou eens mee om out of the box te denken." Want tot nu toe voeren Haagse ambtenaren alles precies volgens de regeltjes uit, zó strikt dat boeren en andere gedupeerden er in de praktijk geen bal aan hebben.

  Verlenging van regeling
  Maar wat willen gedupeerden dan eigenlijk? Wim van den Boomen voorzitter ZLTO vakgroep Glastuinbouw: "Verlenging van de regeling voor werktijdverkorting. Die is nu maximaal 24 weken maar dat is te kort voor veel getroffen bedrijven", zegt Van den Boomen. In een borgstelling van de overheid, zoals staatssecretaris Van Dam wil onderzoeken, ziet hij niets. Hij pleit voor een fonds met geld dat direct beschikbaar is voor slachtoffers maar dat ze wel moeten terugbetalen.

  Lees alles in het ED van dinsdag of in de digitale krant.