article
1.6469421
ASTEN - Ruim vijf uur werd Jos Hermans, oud-pastoor van Asten, donderdag verhoord over zijn rol in de erfeniskwestie waarin hij is verwikkeld.
Pastoor Hermans uit Asten geeft vijf uur lang tekst en uitleg over erfeniskwestie
ASTEN - Ruim vijf uur werd Jos Hermans, oud-pastoor van Asten, donderdag verhoord over zijn rol in de erfeniskwestie waarin hij is verwikkeld.
http://www.ed.nl/regio/deurne-e-o/asten/pastoor-hermans-uit-asten-geeft-vijf-uur-lang-tekst-en-uitleg-over-erfeniskwestie-1.6469421
2016-09-30T09:06:16+0000
http://www.ed.nl/polopoly_fs/1.5260543.1442838978!image/image-5260543.jpg
Asten,Kerk,hermes
Asten
Home / Regio / Deurne e.o. / Asten / Pastoor Hermans uit Asten geeft vijf uur lang tekst en uitleg over erfeniskwestie

Pastoor Hermans uit Asten geeft vijf uur lang tekst en uitleg over erfeniskwestie

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Archieffoto: Tijdens zijn installatie kreeg de nieuwe pastoor Jos Hermans (rechts) onder andere het evangelieboek overhandigd. Op de foto wordt het hem aangereikt door bisschop Hurkmans.
   Fotograaf
  ASTEN - Ruim vijf uur werd Jos Hermans, oud-pastoor van Asten, donderdag verhoord over zijn rol in de erfeniskwestie waarin hij is verwikkeld.

  Hij had zoveel te vertellen dat drie andere getuigen naar huis gestuurd werden. 

  Enig erfgenaam
  Pastoor Jos Hermans wijst naar het staatsportret van koning Willem-Alexander, achter de rechter. Zo'n soort foto van zichzelf gaf hij ook aan parochiaan Tonny van Empel-Van der Wallen, de vrouw die hem later benoemde als enig erfgenaam. Hij gaf het cadeau omdat zij er om vroeg. Waarom de vrouw een foto van de pastoor in haar eigen huis wilde? "Dat weet ik niet. Ze vroeg erom dus ik heb haar die gegeven", zei de oud-pastoor van Asten donderdagmiddag tegen de rechter in Den Bosch over zijn band met de Astense.

  In de rechtbank werd Hermans ondervraagd naar zijn rol in de erfeniskwestie. Het verhoor kwam er op verzoek van nabestaanden van mevrouw Van Empel. Hermans wilde achter gesloten deuren gehoord worden, maar de rechter hechtte meer waarde aan openbaarheid.

  Huisvriend
  De eerste twee uur van de zitting stonden vooral in het teken van de band tussen Hermans en mevrouw Van Empel, die uiteindelijk op kerstavond 2014 overleed. Was er daarvoor sprake van een band tussen hem en een diepgelovige parochiaan? Of ging het om een soort familiaire band tussen beide partijen? En moet je de schenking van naar verluidt 120.000 euro als een privékwestie zien?

  De voormalig pastoor van Asten hamerde voortdurend op het tweede scenario. Mevrouw van Empel werd na het overlijden van haar man Leo steeds meer een huisvriend van Hermans en zijn gastvrouw. Iedere woensdagavond zat ze in de pastorie tv te kijken met de gastvrouw, terwijl Hermans zijn muziekavond had. De vriendschappelijke band groeide en er volgden diverse uitstapjes. "Zij voelde zich thuis bij ons, ze vroeg me om raad en beschouwde ons als familie", zei Hermans.

  Financiën
  Hierna werden de spotlights op de financiën gezet. Hermans werd benoemd tot uitvoerder van het testament van mevrouw Van Empel en tevens werd hij enig erfgenaam. Op een gegeven moment werd Hermans gemachtigd de kluis te openen van de parochiaan. De enveloppen die daar inzaten bewaart hij tot op de dag van vandaag in de pastorie van zijn nieuwe parochie in Druten. Wat er in zit, weet hij niet, zegt hij.

  Ook leende mevrouw Van Empel twaalfduizend euro cash aan Hermans voor de aanschaf van een nieuwe auto. Dat geld heeft hij in zes termijnen van elk twee mille terugbetaald, verklaarde hij. Na ruim vijf uur zat het verhoor erop. Maandagmiddag worden nog drie familieleden van mevrouw Van Empel verhoord. Hierna nemen de nabestaanden een besluit of er een hoger beroep komt. Eerder bepaalde de rechter dat Hermans de erfenis van 120.000 euro mag houden.