article
1.6102538
DEURNE - Deurne krijgt een volwaardig asielzoekerscentrum. Het komt in het voormalige conferentiehotel Willibrordhaeghe aan de Vlierdenseweg, voor de duur van vijf jaar, met de mogelijkheid voor nog eens vijf jaar.
Deurne krijgt asielzoekerscentrum met 300 plaatsen
DEURNE - Deurne krijgt een volwaardig asielzoekerscentrum. Het komt in het voormalige conferentiehotel Willibrordhaeghe aan de Vlierdenseweg, voor de duur van vijf jaar, met de mogelijkheid voor nog eens vijf jaar.
http://www.ed.nl/regio/deurne-e-o/deurne/deurne-krijgt-asielzoekerscentrum-met-300-plaatsen-1.6102538
2016-06-13T07:00:00+0000
http://www.ed.nl/polopoly_fs/1.6102544.1465800976!image/image-6102544.jpg
Deurne,Asiel,AZC,hermes
Deurne
Home / Regio / Deurne e.o. / Deurne / Deurne krijgt asielzoekerscentrum met 300 plaatsen

Deurne krijgt asielzoekerscentrum met 300 plaatsen

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Willibrordhaeghe in Deurne
   Fotograaf
  DEURNE - Deurne krijgt een volwaardig asielzoekerscentrum. Het komt in het voormalige conferentiehotel Willibrordhaeghe aan de Vlierdenseweg, voor de duur van vijf jaar, met de mogelijkheid voor nog eens vijf jaar.

   In het AZC kunnen maximaal 300 mensen worden opgevangen. De eerste asielzoekers komen waarschijnlijk na de zomervakantie. Maandag worden bewoners van de St. Jozefparochie en Vlierden per brief geïnformeerd, net als scholen, sportverenigingen en ondernemers in de buurt. Dinsdagavond vergadert de gemeenteraad over het onderwerp.

  Leeg
  Het hoofdgebouw van Willibrordhaeghe staat leeg sinds het faillissement van het Zorgdorp/Zorghuis, een klein halfjaar geleden. Het oude missiehuis en een bungalow op het terrein worden nog wel gebruikt door zorginstellingen, respectievelijk Samen Verder en Stichting ORO.

  Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA), pandeigenaar Stichting Willibrord en de gemeente hebben een intentieovereenkomst ondertekend. Als de Deurnese gemeenteraad dinsdag instemt met het voorstel van B en W, wordt binnenkort ook een bestuursovereenkomst getekend. Daarin worden allerlei praktische zaken geregeld en komen de afspraken die met de directe omgeving worden gemaakt.

  Geschikt
  Willibrordhaeghe is zowel volgens het COA als de gemeente Deurne een geschikte locatie voor een AZC. Het complex aan de rand van het dorp is groot, goed bereikbaar, heeft goede faciliteiten en ligt dichtbij voorzieningen als scholen en winkels. Voordat de eerste asielzoekers in Willibrordhaeghe terechtkunnen, moet het hoofdgebouw nog wel brandveilig worden gemaakt.

  Aanvankelijk vroeg het COA aan Deurne of het 400 tot 600 asielzoekers wilde opvangen in Willibrordhaeghe. Maar dat zou te grootschalig worden, vond de gemeente. Met de opvang van 300 asielzoekers neemt Deurne in 2016 een stevig deel van de opgave voor heel Peelland (826) voor zijn rekening. Helmond wil 500 asielzoekers gaan opvangen.

  Voorstel
  B en W van Deurne hebben er bewust voor gekozen het voorstel pas één dag voor de gemeenteraadsvergadering naar buiten te brengen. Ze willen voorkomen dat groeperingen van buiten Deurne zich mobiliseren en de besluitvorming negatief beïnvloeden, zoals dat eerder op andere plekken gebeurde.

  Later deze week is er voor bewoners van de St. Jozefparochie en Vlierden een informatiemarkt, met stands van de gemeente, het COA, Stichting Willibrord, Vluchtelingenwerk/LEVgroep en de politie.