article
1.6386915
DEURNE - Oppositiepartijen in Deurne die beletten dat een voorstel naar de gemeenteraad kan. Het gebeurde laatst al voor de derde keer. Kan dit zomaar?
Misbruikt oppositie in Deurne met vertragen haar macht?
DEURNE - Oppositiepartijen in Deurne die beletten dat een voorstel naar de gemeenteraad kan. Het gebeurde laatst al voor de derde keer. Kan dit zomaar?
http://www.ed.nl/regio/deurne-e-o/deurne/misbruikt-oppositie-in-deurne-met-vertragen-haar-macht-1.6386915
2016-09-14T04:00:00+0000
http://www.ed.nl/polopoly_fs/1.4311416.1397224456!image/image-4311416.jpg
Deurne,Gemeenteraad,hermes
Deurne
Home / Regio / Deurne e.o. / Deurne / Misbruikt oppositie in Deurne met vertragen haar macht?

Misbruikt oppositie in Deurne met vertragen haar macht?

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Fotograaf
  DEURNE - Oppositiepartijen in Deurne die beletten dat een voorstel naar de gemeenteraad kan. Het gebeurde laatst al voor de derde keer. Kan dit zomaar?

  1. Wat is er aan de hand?
  De Deurnese gemeenteraad bestaat op dit moment uit zeven partijen. De coalitie wordt gevormd door DOE!, DeurneNU en VVD en heeft de meerderheid van 14 van de 23 zetels. De oppositiepartijen CDA, Progressief Akkoord/GroenLinks, PvdA en Transparant Deurne hebben samen negen zetels. In de verschillende raadscommissies hebben al die partijen echter twee plekken.

  2. Waarom is dit zo geregeld?
  In veel gemeenten wordt in commissies gewogen gestemd: dat betekent in overeenstemming met de verhoudingen in de gemeenteraad. Op initiatief van DOE! heeft Deurne er in 2006 voor gekozen alle partijen in de raadscommissies een gelijk gewicht te geven: allemaal zes burgercommissieleden in totaal, allemaal twee plekken per commissie en allemaal evenveel spreektijd. Hiermee wilde men de kleine partijen van dienst zijn. Anders zou de werklast voor hun commissieleden wel erg hoog worden. Voor de verkiezingen van 2014 hielden de coalitie en de oppositie elkaar in de commissies in evenwicht. Sindsdien is de oppositie één partij groter dan de coalitie.

  3. Waarom is er nu gedoe?
  De oppositie voorkwam vorige week dat de beheersverordening Heiakker e.o./Noordrand (een verlenging van een aflopend bestemmingsplan) door kon naar de gemeenteraad. Eerder zorgden CDA, PA/GL, PvdA en Transparant Deurne op soortgelijke wijze - al dan niet terecht - voor vertraging in de dossiers rond de stankregels voor veehouderijen en een nieuwbouwplan aan de Lagekerk.

  4. Dus de oppositie misbruikt haar macht?
  Dat kan. Of het in Deurne ook (steeds) zo beoordeeld moet worden, is de vraag. Op zich is het raar dat partijen die een minderheid vormen in de gemeenteraad iets vertragen wat de partijen met een meerderheid willen. Maar in een raadscommissie wordt gekeken of een voorstel rijp is voor behandeling in de gemeenteraad. Is het voorstel zorgvuldig voorbereid? Zijn procedures goed gevolgd? Zijn er geen open eindjes? Het gaat dus ook over de juridische houdbaarheid. Deurne wordt de laatste jaren nogal eens teruggefloten door de rechter en/of de Raad van State. Waterdicht zijn de besluiten van de Deurnese gemeenteraad blijkbaar lang niet altijd. Los hiervan kijken de vier oppositiepartijen in veel dossiers inhoudelijk heel anders tegen de zaak aan.

  5. En nu?
  De raadsvergadering van gisteravond waarin de beheersverordening Heiakker ‘afgetikt’ zou worden, is afgelast. Het voorstel wordt aangepast en komt eind deze maand terug in de commissie. Dan kan er in de raadsvergadering van 11 oktober alsnog een besluit over worden genomen. Of de wijze van besluitvorming in de Deurnese raadscommissies wordt heroverwogen, is nog onduidelijk. Bij de raadsgriffier is een verzoek daartoe vooralsnog niet langsgekomen.

  Lees alles in het ED van woensdag of in de digitale krant.