article
1.5285381
LIESSEL - Een voedselbos, een rijstveld, een proefboerderij, een zeewierkwekerij.
'Weer pionieren in landbouw'
LIESSEL - Een voedselbos, een rijstveld, een proefboerderij, een zeewierkwekerij.
http://www.ed.nl/regio/deurne-e-o/deurne/weer-pionieren-in-landbouw-1.5285381
2015-09-29T07:41:00+0000
http://www.ed.nl/polopoly_fs/1.5285433.1443513428!image/image-5285433.jpg
Liessel,Deurne,Leefklimaat,Milieu,Landbouw,Ruimtelijke ordening,hermes
Deurne
Home / Regio / Deurne e.o. / Deurne / 'Weer pionieren in landbouw'

'Weer pionieren in landbouw'

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Bijeenkomst project Snoertseplak in Liessel
   Fotograaf
  LIESSEL - Een voedselbos, een rijstveld, een proefboerderij, een zeewierkwekerij.

  Een lupinefarm, gewoon volkstuintjes, of juist een plek waar gevluchte Syrische boeren kunnen werken of waar Hongaarse wolvarkens mogen wroeten. Aan ideeën geen gebrek tijdens de aftrap van het project Snoertseplak in Liessel. Ongeveer zeventig belangstellenden verzamelden zich maandag 28 september aan de Snoertsebaan 28. Op dat perceel zou een megastal met 17.000 vleesvarkens komen, maar na felle protesten uit de omgeving besloot de provincie begin 2013 om de grond voor dat doel niet te willen verkopen. Toen was wel de vraag: wat moet er dan mee gebeuren?

  De Liesselnaren Franca Hikspoors en Jon Mensink en Zeilberger Benny Munsters staken de hoofden bij elkaar. Hikspoors en Mensink zijn buren en wonen dichtbij het bewuste adres. Mensink en Munsters zijn zakelijke kennissen. Alle drie dachten ze na over de ontwikkelingen in de landbouw. Alle drie kwamen ze tot de conclusie dat dingen anders moeten. Alle drie zien ze de boer als medestander in plaats van tegenstander, en alle drie willen ze de schouders er onder zetten om veranderingen te bewerkstelligen.

  Samen met Netwerk De Peelhorst formuleerden de drie een aantal voorwaarden: het moet milieuvriendelijk, innovatief én met actieve steun van de omgeving. "Wij hebben een sneeuwbal gemaakt en die aan het rollen gebracht", aldus Mensink. "Iedereen mag met ons meedoen. Heel graag zelfs. Dit is niet alleen óns plan."

  Vrijdag was er al een voorproefje. Letterlijk. Medewerkers van De Peelhorst tekenden samen met studenten van de HAS voor een actie op de Markt in Deurne. Voor de ingang van het gemeentehuis probeerden ongeveer vijftig mensen appelcompote en -chips van de vooruitstrevende boerin Djûke van der Maat. Ondertussen kregen ze via een koptelefoon informatie over haar bedrijf in Bunnik.

  Melkveehouder Lins Keijzers uit Vlierden heeft de aanpak van de initiatiefnemers inmiddels ook omarmd. De voorzitter van het Brabants Agrarisch Jongeren Kontakt vervulde maandagavond een actieve rol. Samen met gespreksleider Bart Eigeman, voormalig wethouder in Den Bosch, probeerde Keijzers structuur te brengen in de discussies. Dat ging dan vooral over het bewaken van uitgangspunten, zoals de noodzaak van een goed verdienmodel. Politieagent spelen was niet nodig. Want hoe divers de achtergrond van de deelnemers ook was, er werd door de boeren, bezorgde burgers, politici en leden van natuur- en milieuclubs voorbeeldig samengewerkt.

  Misschien had het iets te maken met de inleiding van Paul Bos. Hij vertelde hoe hij het verouderde boerenbedrijf van zijn ouders overnam en het omvormde door eerst iets geks te doen, iets wat niemand verwachtte: met een kudde schapen ("aaibare maaimachines") rondtrekken in de omgeving van Schiphol. Bos viel dusdanig op dat hij tal van nieuwe contacten opdeed. En die hielpen hem steeds een stap verder als ondernemer.

  Uiteraard is de situatie in de Peel totaal anders. Maar de provincie geeft het project Snoertseplak voorlopig tijd. In Deurne is altijd gepionierd als het om landbouw gaat. Er zit veel kennis en kunde. Daar gaat het in feite om, hield Bos zijn publiek voor; gebruik die middelen. "Er liggen kansen om iets nieuws te beginnen. De sector heeft het nodig."

  De scepsis bleef. Wat het concrete plan straks ook is, moet er niet een hoop geld bij, vroeg menigeen zich af. Maar de zorgen weerhielden enkele tientallen mensen, waaronder de nodige agrariërs, er niet van te gaan deelnemen aan het project. Meedenken, ideeën spuien, dat kan nooit kwaad.