article
1.6416621
DEN HAAG - Om flinke hoosbuien de baas te kunnen, moet actie ondernomen worden. De minister presenteert dinsdag een plan, melden bronnen.
Pakket maatregelen tegen wateroverlast in komende decennia
DEN HAAG - Om flinke hoosbuien de baas te kunnen, moet actie ondernomen worden. De minister presenteert dinsdag een plan, melden bronnen.
http://www.ed.nl/regio/deurne-e-o/someren/pakket-maatregelen-tegen-wateroverlast-in-komende-decennia-1.6416621
2016-09-20T07:31:23+0000
http://www.ed.nl/polopoly_fs/1.5597053.1452523039!image/image-5597053.jpg
Someren,Deurne,Bergeijk,Klimaat,hermes
Someren
Home / Regio / Deurne e.o. / Someren / Pakket maatregelen tegen wateroverlast in komende decennia

Pakket maatregelen tegen wateroverlast in komende decennia

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Fotograaf
  DEN HAAG - Om flinke hoosbuien de baas te kunnen, moet actie ondernomen worden. De minister presenteert dinsdag een plan, melden bronnen. 

  Minister Schultz van Haegen wil voorkomen dat we hier overstromingen krijgen zoals we die de laatste jaren in Engeland zagen. Daarom geeft ze volgens ingewijden vandaag, tijdens Prinsjesdag, de aftrap voor een nieuw, groots plan van aanpak. De noodzaak is er: rond onze belangrijke rivieren zijn investeringen nodig voor een betere tijdelijke opslag en verwerking van grote hoeveelheden water, bijvoorbeeld na een fikse hoosbui. En er moeten waterstromen in een bepaalde richting worden gestuurd. Maar ook de steden en dorpen zullen niet meer per se veilig zijn voor het wassende water. Dus dient er in meer gemeenten werk te worden gemaakt van 'waterpleinen', bassins zoals er onlangs één in Tiel werd geopend. Verder zijn betere rioolsystemen, hoogbouw en bewerking van de grond zodat die optimaal water doorlaat, van essentieel belang.

  Om de tafel
  Volgens een ingewijde gaat de bewindsvrouw de komende maanden met heel veel verschillende partijen – variërend van gemeenten en waterschappen tot de bouwwereld en woningcorporaties – om tafel om het plan op poten te zetten. Bij de volgende Prinsjesdag, in september 2017, moet er een concreet voorstel liggen, inclusief financiële onderbouwing. Experts verwachten dat het een investering van vele honderden miljoenen betreft, wellicht zijn er zelfs enkele miljarden nodig. Het plan dat in de maak is, is onderdeel van een Deltaprogramma met als doel: verbeteren van de 'waterrobuustheid' en klimaatbestendigheid in de periode tot 2050.

  Klimaatverandering
  Ons land zal komende decennia steeds meer last krijgen van de zeespiegelstijging en klimaatverandering. Flinke periodes van droogte en regen, ook zware buien, kunnen zorgen dat rivieren buiten hun oevers treden en riolen overstromen. Schultz heeft al vaker aangegeven dat het opkomende water haar voortdurende aandacht heeft. Afgelopen juli nog steunde de complete Tweede Kamer een voorstel van de VVD-minister om nieuwe waterveiligheidsnormen te introduceren voor de dijken, dammen en duinen. Daarin wordt niet alleen meer gekeken naar de kans op een overstroming, maar ook naar de gevolgen ervan.