article
1.6265182
SOMEREN – 99 procent van de schadekwesties na de hagelstorm wordt goed afgewikkeld.
Verzekeraars 'halsstarrig' over hagelschade
SOMEREN – 99 procent van de schadekwesties na de hagelstorm wordt goed afgewikkeld.
http://www.ed.nl/regio/deurne-e-o/someren/verzekeraars-halsstarrig-over-hagelschade-1.6265182
2016-08-15T04:00:00+0000
http://www.ed.nl/polopoly_fs/1.6240696.1477388076!image/image-6240696.jpg
Bergeijk,Someren,Boerderij,Veehouderij,Dienstverlening,Verzekeringsmaatschappij,Hagelschade,hermes
Someren
Home / Regio / Deurne e.o. / Someren / Verzekeraars 'halsstarrig' over hagelschade

Verzekeraars 'halsstarrig' over hagelschade

Foto's
4
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Hagelschade aan kassen bij een plantenkweker in de regio Zuidoost-Brabant.
   Fotograaf
  • Afbeelding
   Fotograaf
  • Afbeelding
   Fotograaf
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Een luchtfoto van Luyksgestel die zondag werd gemaakt, laat zien hoe groot de schade na de hagelstorm van donderdagavond is. Vrijwel alle daken zitten vol gaten en zijn daarom afgedekt met blauwe en oranje zeilen.
  SOMEREN – 99 procent van de schadekwesties na de hagelstorm wordt goed afgewikkeld.

  Maar bij 1 procent stelt de verzekeringsmaatschappij zich 'halsstarrig' op, zegt onafhankelijk tussenpersoon Ton Maas uit Someren. De helft van de ongeveer honderd bedrijven en enkele honderden particulieren die hun verzekering bij Ton Maas Assurantiën in Someren hebben afgesloten, hebben schade door de storm en hagelbuien van eind juni. In totaal zo'n 45 miljoen euro, schat Ton Maas. "Bij 1 procent moeten we er te hard voor vechten. Twee verzekeringsmaatschappijen verschuilen zich achter een eigen interpretatie van de polisvoorwaarden."

  Polisvoorwaarden
  Daardoor kan een bedrijf aan de ene kant van de Boerenkamplaan in Someren wel schade vergoed krijgen, terwijl de overbuurman nul op rekest krijgt, zo vertelde Maas ook al in het NOS Journaal, zaterdag. Kern van de zaak is de definitie van een 'storm' in de polisvoorwaarden van de verzekering. De meeste maatschappijen erkennen dat er sprake is van storm als er wind van harder dan 14 meter per seconde gemeten wordt, een windkracht 7. De schade door hagel die daar dan bij voorkomt, wordt als uitvloeisel van de storm meeverzekerd.

  Tussenpersoon
  Maar verzekeraar ASR en een andere waar Maas niet mee samenwerkt, vinden dat er pas sprake is van storm als het langer dan 10 minuten windkracht 7 is. Zo proberen ze volgens de Somerense tussenpersoon onder de schadevergoeding uit te komen. Volgens Maas hebben Meteoconsult en anderen al lang erkend dat er wel sprake was van storm. "Maar ASR en nog een verzekeraar houden halsstarrig vast aan hun uitleg." Hij heeft momenteel zes zaken – met een half miljoen euro schade in totaal – lopen bij ASR. Vreemd genoeg blijkt bij veel particuliere woningen bij ASR de hagelschade wel meeverzekerd, maar bij bedrijven niet.

  Risico's
  Zo ook bij Peter Hurkmans, pluimveehouder aan de Boerenkamplaan. De twee ton schade aan het dak van zijn stallen krijgt hij niet vergoed, het dak van de woning wel. Het is niet meteen het einde van de onderneming, zegt Hurkmans. "Maar het is natuurlijk niet de bedoeling dat je het zelf betaalt. Je verzekert je voor risico's die je niet kunt dragen. Dan moeten ze niet proberen eronder uit te komen. Ik heb nog wel hoop dat het goed komt, eventueel na tussenkomst van de rechter."