article
1.2061013
EERSEL - Ook deze avond is het weer een drukte van belang in de diverse ruimtes van het Eerselse culturele centrum De Muzenval. Anderhalve week voor de première van de musical Moulin Rouge wordt er twee avonden gewerkt aan de grime.
Een pruik zet je niet zomaar af
EERSEL - Ook deze avond is het weer een drukte van belang in de diverse ruimtes van het Eerselse culturele centrum De Muzenval. Anderhalve week voor de première van de musical Moulin Rouge wordt er twee avonden gewerkt aan de grime.
http://www.ed.nl/regio/een-pruik-zet-je-niet-zomaar-af-1.2061013
2011-09-16T00:40:35+0000
http://www.ed.nl/polopoly_fs/1.2061014.1350495735!image/image-2061014.JPG
Eersel
Regio
Home / Regio / Een pruik zet je niet zomaar af

Een pruik zet je niet zomaar af

Foto's
1
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Jeroen Peels oefent de grime van Alex van Hove, die nachtclubeigenaar Harold Zidler speelt in de musical Moulin Rouge.foto's Ton van de Meulenhof
  EERSEL - Ook deze avond is het weer een drukte van belang in de diverse ruimtes van het Eerselse culturele centrum De Muzenval. Anderhalve week voor de première van de musical Moulin Rouge wordt er twee avonden gewerkt aan de grime.  Het team van twaalf grimeuses krijgt de kneepjes van het vak bijgebracht door Jeroen Peels en Ben van Lingen. Beiden zijn doorgewinterde amateurgrimeurs. Van Lingen heeft net een musicalproductie in Bergeijk achter de rug en Peels heeft als thuisbasis toneelgroep 't Ros in Knegsel.

  Jeroen Peels: "Ik heb mijn beroep in het haarwerk, maar ben al 35 jaar aan de gang in het wereldje van de grime. Het is een uit de hand gelopen hobby. Ik word door verschillende producties gevraagd, zo ook deze keer weer."

  "Gisteren lag de nadruk vooral op de ogen en nu gaan we een aantal hoofdrolspelers de juiste look geven", vervolgt Peels. "Van elke speler maken we een fiche. Dat is een foto met beschrijving hoe het moet worden en wat er allemaal voor nodig is. Want stel dat wij er niet zouden zijn: the show must go on. Het is steeds weer een uitdaging om de spelers in de juiste tijd en sfeer neer te zetten. Deze keer moeten er bijvoorbeeld drie dames een mannenrol spelen. Dat is een mooie klus."

  De tafels in de werkruimte liggen vol met schmink in alle kleuren, kwastjes, tissues, potloden en dozen met snorren, baarden en pruiken in allerlei kleuren en maten. Er wordt druk op elkaar geoefend. Spelers lopen in en uit, maar blijven ook kijken hoe anderen veranderen. Ze zien hoe de trekkracht van een sikje beproefd wordt en merken dat je een pruik niet zomaar even kunt afzetten. Grimeren blijkt toch heel wat meer dan wat schmink aanbrengen.

  Regisseuse Joke Bleijs woont momenteel zo'n beetje in De Muzenval, maar is uiterst tevreden over het verloop. "We zitten goed op schema. Het is nu echt werken naar de première toe. De changementen van de decors worden geoefend, de orkestbak is geplaatst, het toneel betaped, licht en geluid getest en de headsets liggen klaar. Tien naaisters zijn volgens mij dag en nacht bezig om alles op tijd klaar te krijgen. Het gaat in een flow met een geweldig enthousiast team. Maar na de laatste voorstelling heb ik wel een weekje vakantie verdiend."

  Met de kaartverkoop gaat het ook prima, vinden ze bij De Muzenval. Van de 2.600 kaarten zijn er tot dusver 1.500 verkocht. Dat betekent dat een aantal voorstellingen bijna is uitverkocht.


  Musical Moulin Rouge op 25 en 28 september en 5, 7, 8, 9, 14 en 15 oktober in De Muzenval aan de Dijk in Eersel. De zondagvoorstellingen beginnen om 14.30 uur, de overige om 20.00 uur. Een kaartje kost 16,50 euro.