article
1.5230411
EINDHOVEN - Stammen de vrijmetselaren af van de bouwers van pyramides? Of zijn het gewoon mensen die op een eigenzinnige manier op zoek zijn naar de waarheid?
Broeders vrijmetselarij Eindhoven zoeken hun eigen waarheid (video)
EINDHOVEN - Stammen de vrijmetselaren af van de bouwers van pyramides? Of zijn het gewoon mensen die op een eigenzinnige manier op zoek zijn naar de waarheid?
http://www.ed.nl/regio/eindhoven/broeders-vrijmetselarij-eindhoven-zoeken-hun-eigen-waarheid-video-1.5230411
2015-09-11T04:00:00+0000
http://www.ed.nl/polopoly_fs/1.5230412.1441920472!image/image-5230412.JPG
Eindhoven,Open dag,EDtv,hermes
Eindhoven
Home / Regio / Eindhoven / Broeders vrijmetselarij Eindhoven zoeken hun eigen waarheid (video)

Broeders vrijmetselarij Eindhoven zoeken hun eigen waarheid (video)

Videos
1
Foto's
1
Reacties
Reageer

Uitgelichte video

Afbeelding
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Vrijmetselaars Henk Hendrikx (links) en Chris Linders in hun tempel.
   Fotograaf
  EINDHOVEN - Stammen de vrijmetselaren af van de bouwers van pyramides? Of zijn het gewoon mensen die op een eigenzinnige manier op zoek zijn naar de waarheid?

  Symboliek
  De tempel van de vier Eindhovense vrijmetselaarsloges in de Potgieterstraat in Eindhoven is een overweldigende en perfect symmetrische ruimte, boordevol symboliek. Midden op de vloer ligt betekenisvol het gereedschap uitgestald van een middeleeuwse steenhouwer: passer met winkelhaak, een schietlood, het koord met negen knopen. Met daarnaast een ruwe en een gladde steen.

  Ruwe steen
  "De vrijmetselaar ziet zichzelf als een ruwe steen die moet worden bekapt en gepolijst. Zodat hij een zuiver kubieke steen wordt in de tempel van de mensheid; een bouwsteen voor een betere wereld", legt Eindhovenaar Henk Hendrikx uit, meester bij de loge Het Derde Licht en tevens hoofdredacteur van het landelijk magazine Vrijmetselarij.

  Voor de foto hebben hij en 'de voorzittend meester' Chris Linders uit Eindhoven van loge Licht en Vrijheid de officiële kledij aangetrokken van de broederschap: smoking, schootsvel en witte handschoenen. Hier zijn ze vrijmetselaren, buiten zijn Hendrikx en Linders respectievelijk journalist en financieel adviseur.

  Open dag
  De vrijmetselaarsloges openen zaterdag 12 september hun deuren. Zowel in Eindhoven als in Oirschot kunnen belangstellenden een kijkje komen nemen bij dit bijzondere genootschap. De vier Eindhovense mannenloges Licht en Vrijheid, Rosa Alba, Het Derde Licht en De Vier Jaargetijden verzorgen in hun logegebouw doorlopende rondleidingen en videopresentaties tussen 10.30 en 16.00 uur. Dat doen ze samen met de vrouwenloge Orde van Weefsters. Adres: Potgieterstraat 41. Vrijmetselaarsloge De Drie Verlichte Torens uit Oirschot houdt tussen 14.00 en 17.00 uur een open middag met als thema Kunst en Ambacht. Adres: Kerkstraat 64, Oisterwijk.

  Lees vrijdag een interview met Hendrikx en Chris Linders in het ED, via e-paper of Blendle.