article
1.6672045
EINDHOVEN - Daníel Bjarnason, de derde huiscomponist van het Eindhovense Muziekgebouw, krijgt een warm onthaal in een concert tijdens de Tromp Biënnale.
Daníel Bjarnason tussen klassiek en elektronica
EINDHOVEN - Daníel Bjarnason, de derde huiscomponist van het Eindhovense Muziekgebouw, krijgt een warm onthaal in een concert tijdens de Tromp Biënnale.
http://www.ed.nl/regio/eindhoven/dan%C3%ADel-bjarnason-tussen-klassiek-en-elektronica-1.6672045
2016-11-23T12:45:00+0000
http://www.ed.nl/polopoly_fs/1.6672200.1479905086!image/image-6672200.jpg
Eindhoven,Cultuur,hermes
Eindhoven
Home / Regio / Eindhoven / Daníel Bjarnason tussen klassiek en elektronica

Daníel Bjarnason tussen klassiek en elektronica

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Daníel Bjarnason
  EINDHOVEN - Daníel Bjarnason, de derde huiscomponist van het Eindhovense Muziekgebouw, krijgt een warm onthaal in een concert tijdens de Tromp Biënnale.

  Naast muziek van deze IJslander zullen daarin composities te horen zijn van zijn voorgangers, Nico Muhly en Bryce Dessner. Beiden maken deel uit van Bjarnasons muzikale kennissenkring.

  Composer-in-residence
  Daníel Bjarnason is de komende drie jaar composer-in-residence van het Muziekgebouw. Net als Nico Muhly en Bryce Dessner bestrijkt hij in zijn werk pop en klassiek. Hij werkt net zo gemakkelijk met So Percussion als met Sigur Rós en Efterklang. Met de laatste trad hij vijf jaar geleden als arrangeur en pianist op in Cross-linx. Bjarnason kwam in het vizier van artistiek manager Frank Veenstra toen die op de website stuitte van het IJslandse collectief Bedroom Community tijdens het speuren naar informatie over Muhly. Bjarnasons werk maakte toen al indruk, omdat het vakmanschap combineert met toegankelijkheid.

  Hoe is het om in de voetsporen van Nico Muhly en Bryce Dessner te treden?

  Het is een hele eer, maar het voelt ook natuurlijk. Het zijn vrienden van me. We hebben gemeen dat we niet alleen componeren, maar daarnaast ook een instrument bespelen. Nico is pianist, Bryce is gitarist. Zelf speel ik piano. Bovendien ben ik dirigent. Het feit dat we verschillende rollen in de muziek combineren is volgens mij ook een van de redenen waarom het Muziekgebouw ons gevraagd heeft. Ze kunnen die verschillende kanten van ons laten zien aan het publiek.

  Wat ga je doen in je residency?

  Ik wil in ieder geval als dirigent optreden. Wat ik ook graag zou doen is meer bekendheid geven aan IJslandse componisten. We hebben een enorm potentieel aan mensen die zich bezighouden met eigentijds klassiek, met het gebruik van elektronica, en zich bewegen op het terrein van pop en rock. Dat kun je al zien aan Bedroom Community, waar zowel Ben Frost als Anna Thorvaldsdottir toe behoren, twee uitersten in hun benadering van muziek. Zelf luister ik vooral naar de muziek die in de buurt ligt van wat ik doe, maar ik volg wel op afstand wat er in IJsland gebeurt in de verschillende genres.

  Heb je een verklaring voor dat grote muzikale potentieel?

  IJsland heeft een kleine bevolking. Met honderdvijftigduizend inwoners is Reykjavík de grootste stad. Je gaat dus niet onder in een massa van miljoenen. Je bent als individu zichtbaar, je hebt ook het gevoel dat je een rol hebt in het culturele leven. Maar we zijn wel zo individualistisch dat we ons van elkaar willen onderscheiden. Doordat we halverwege Amerika en Europa liggen, nemen we invloeden op uit beide continenten. Bovendien is muziek een belangrijk vak op school in een volstrekt egalitair systeem. Je komt dus van jongs af aan kinderen uit alle lagen van de bevolking tegen.

  Kun je iets vertellen over de werken in dit eerste concert?

  De stukken omspannen mijn hele loopbaan als componist. Het vroegste werk, Yosa Buson uit 2003, is genoemd naar een achttiende-eeuwse Japanse dichter en schilder. Het is geïnspireerd op haiku's waarin hij reflecteert op de seizoenen. First Escape is een nieuw stuk voor de fantastische Amerikaanse violiste Jennifer Koh. Zij gaat het uitvoeren als onderdeel van Shared Madness, een serie werken van componisten die haar geholpen hebben een uitzonderlijke viool te kopen.

   

  Welkom Daníel!
  Muziek van Daníel Bjarnason, Nico Muhly en Bryce Dessner, met Lavinia Meijer en Jennifer Koh.
  Vrijdag 25 november in Muziekgebouw Eindhoven.
  Aanvang 20.15 uur.