article
1.6603399
EINDHOVEN - Eindhoven-Noord hoeft niet meer bang te zijn voor extreme regenval. Betonnen bakken gaan zorgen voor droge voeten.
Geen regenbui kan Woensel nu nog deren
EINDHOVEN - Eindhoven-Noord hoeft niet meer bang te zijn voor extreme regenval. Betonnen bakken gaan zorgen voor droge voeten.
http://www.ed.nl/regio/eindhoven/geen-regenbui-kan-woensel-nu-nog-deren-1.6603399
2016-11-03T05:00:00+0000
http://www.ed.nl/polopoly_fs/1.6603418.1478120988!image/image-6603418.jpg
Eindhoven,Water,hermes
Eindhoven
Home / Regio / Eindhoven / Geen regenbui kan Woensel nu nog deren

Geen regenbui kan Woensel nu nog deren

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Aanleg van een gracht aan de Huizingalaan Eindhoven
   Fotograaf
  EINDHOVEN - Eindhoven-Noord hoeft niet meer bang te zijn voor extreme regenval. Betonnen bakken gaan zorgen voor droge voeten.

  De argeloze voorbijganger kan het de afgelopen maanden niet zijn ontgaan: in de groenstrook tussen de Winston Churchilllaan, Genovevalaan en Huizingalaan in Eindhoven worden grote, betonnen constructies aangelegd.

  Wie mocht denken dat het hier om een busbaan of andere voorzieningen gaat voor de tweede hov-lijn in de stad, heeft het mis. De metersdiepe betonnen bakken – rechthoekig maar ook rond – maken deel uit van een waternetwerk in wording dat zich over drie kilometer uitstrekt tussen Winkelcentrum Woensel en de Marathonloop. De grachten, sloten en vijvers moeten ervoor zorgen dat Eindhoven-Noord droge voeten houdt, óók de komende decennia als klimaatveranderingen voor (nog) meer extreme buien gaan zorgen.

  Via een stelsel van grachten en sloten komt overtollig grond- en hemelwater uiteindelijk terecht in het stroompje de Groote Beek. Het water dat hier doorheen gaat stromen, is onder meer afkomstig van Winkelcentrum Woensel, het Catharina Ziekenhuis en sportpark Eindhoven-Noord: in totaal enkele tientallen hectaren worden losgekoppeld van de gemengde riolering. Op deze plekken is al een rioolstelsel aangelegd, waarbij hemelwater apart wordt opgevangen. Behalve de grachten en vijvers is ook een gemaal nodig om een goede doorstroming te garanderen en natte voeten in Woensel te voorkomen. Binnen 48 uur na een grote bui moet het systeem leeg kunnen zijn, om de volgende hoosbui te kunnen verwerken. Rond 18 november moet dit onderdeel van het waternetwerk klaar zijn.