article
1.2190547
EINDHOVEN - Bijna vijftig oudere cliënten van GGzE de Grote Beek ruilen vandaag hun landelijke omgeving in voor een stedelijke. De klinische afdeling voor ouderen, waar ze intern zitten voor korte behandelingen tot maximaal een jaar, verhuist naar de Grijze Generaal.
GGzE verhuist naar hartje Woensel
EINDHOVEN - Bijna vijftig oudere cliënten van GGzE de Grote Beek ruilen vandaag hun landelijke omgeving in voor een stedelijke. De klinische afdeling voor ouderen, waar ze intern zitten voor korte behandelingen tot maximaal een jaar, verhuist naar de Grijze Generaal.
http://www.ed.nl/regio/eindhoven/ggze-verhuist-naar-hartje-woensel-1.2190547
2009-02-18T08:08:52+0000
http://www.ed.nl/polopoly_fs/1.2190548.1350586818!image/image-2190548.JPG
Eindhoven,Grote Beek,Eindhoven Stad
Eindhoven
Home / Regio / Eindhoven / GGzE verhuist naar hartje Woensel

GGzE verhuist naar hartje Woensel

Foto's
1
  • Afbeelding
   Beschrijving
   De Grijze Generaal is tot en met de derde etage het domein van de GGzE. Daarboven zijn appartementen te koop en te huur. foto Kees Martens
  EINDHOVEN - Bijna vijftig oudere cliënten van GGzE de Grote Beek ruilen vandaag hun landelijke omgeving in voor een stedelijke. De klinische afdeling voor ouderen, waar ze intern zitten voor korte behandelingen tot maximaal een jaar, verhuist naar de Grijze Generaal.  In het nieuwe gebouw, vlakbij winkelcentrum Woensel, is inmiddels ook de ambulante zorg voor volwassenen en ouderen gevestigd.In totaal verhuizen 230 personeelsleden mee. De cliënten die zorg aan huis, dagbesteding of (groeps)gesprektherapieën volgen, moeten voortaan naar Woensel. Voorheen waren die afdelingen verspreid in onder andere Eindhoven, Veldhoven en Geldrop. Het gaat om een grote cliëntengroep: ongeveer 3500 volwassenen en 2500 ouderen.


  "De voorbereidingstijd heeft, met bouw en de planning rond het verhuizen, zo'n twee jaar geduurd", vertelt centrummanager Stephan Bodde. Hij geeft leiding aan de afdeling persoonlijkheidsstoornissen. "Er zitten nu meer functies in dit gebouw dan aanvankelijk de bedoeling was, waardoor we de vierkante meters optimaal kunnen benutten", vult collega André Fransen aan, centrummanager ouderenpsychiatrie. "Het oude gebouw van de klinische afdeling voor ouderen voldeed niet meer aan de eisen. Hier hebben de interne cliënten ieder een eigen douche en toilet op hun kamer. Dat was er voorheen niet."


  "Het is gemakkelijk dat we veel deskundigen onder één dak hebben. We concentreren ons op cliënten met complexe psychische problemen. Daarvoor heb je contact met naaste collega's nodig die weer op andere gebieden gespecialiseerd zijn", vertelt Bodde. "Met name voor ouderen is het heel prettig dat zij voortaan na hun opnameperiode in het zelfde gebouw hun therapieën of dagbesteding kunnen volgen", vervolgt Fransen. Ook zien beide leidinggevenden voordeel in de nieuwe omgeving. Dat de cliënten vanuit de rust en het groen van de Grote Beek naar hartje Woensel komen is in hun optiek juist goed, omdat ze op die manier midden in de samenleving staan. "Het winkelcentrum is vlakbij, het is goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Dat zijn belangrijke aspecten", vindt Bodde. In de


  Grijze Generaal huist de GGzE tot en met de derde verdieping. Daarboven zijn koop- en huurappartementen, waar mensen wonen die niets met de GGzE te maken hebben. "Het nodigt veel meer uit", zegt Fransen.


  Op de derde verdieping komt een afdeling voor demente ouderen, die voorlopig door Vitalis WoonZorg Groep wordt gerund. In de komende twee jaar wordt nagedacht over een samenwerking tussen beide partijen. Gedacht wordt aan een afdeling voor ouderen die complexe psychiatrische problemen hebben, zoals dementie gecombineerd met ernstige gedragsproblemen. "Maar er bestaat al langer een goede samenwerking tussen onze specialisten en Vitalis. We willen die graag intensiveren." , zegt Fransen.


  Voor het personeel verandert er wel het een en ander. De 53 spreekkamers voor de ambulante zorg zijn straks allemaal de hele dag bezet. Er is een strakke planning voor nodig om alle ruimtes zo optimaal mogelijk te benutten. Ook heeft niemand meer een vast kantoortje. Sommige afdelingen werken met flexplekken, andere hebben een strikt rooster. "Het zal best wennen zijn voor het personeel", denkt Bodde. " Maar hoe minder dit soort dingen kosten, hoe meer geld we effectief aan de zorg kunnen besteden." Meer bedrijfsmatige efficiëntie en centralisatie van verschillende afdelingen is volgens hem een trend. "Ik denk dat het de zorg ten goede komt."


  De trotse manager showt een aantal spreekkamers in hun nieuwe onderkomen. Mooie stoeltjes, frisse muren en nieuwe vloerbedekking. Ook zijn er sportfaciliteiten en er is een creatieve ruimte waar cliënten in de dagbesteding kunnen schilderen. "Dit is eigenlijk geen psychiatrie meer", vindt Bodde. Daarmee doelend op de omgeving, die er niet 'ziekenhuisachtig' meer uitziet.