article
1.6614642
EINDHOVEN - Jessica van Eijs uit Eindhoven staat dertiende op de kieslijst van D66 bij de komende Kamerverkiezingen. Maandag wordt die lijst bekendgemaakt.
Jessica van Eijs uit Eindhoven naar Tweede Kamer
EINDHOVEN - Jessica van Eijs uit Eindhoven staat dertiende op de kieslijst van D66 bij de komende Kamerverkiezingen. Maandag wordt die lijst bekendgemaakt.
http://www.ed.nl/regio/eindhoven/jessica-van-eijs-uit-eindhoven-naar-tweede-kamer-1.6614642
2016-11-07T06:00:00+0000
http://www.ed.nl/polopoly_fs/1.6614796.1478434868!image/image-6614796.JPG
Eindhoven,Tweede Kamer,hermes
Eindhoven
Home / Regio / Eindhoven / Jessica van Eijs uit Eindhoven naar Tweede Kamer

Jessica van Eijs uit Eindhoven naar Tweede Kamer

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Jessica van Eijs op de markt in Eindhoven
   Fotograaf
  EINDHOVEN - Jessica van Eijs uit Eindhoven staat dertiende op de kieslijst van D66 bij de komende Kamerverkiezingen. Maandag wordt die lijst bekendgemaakt.

  Of ze het wel goed gehoord had, vroeg ze zich afgelopen maandag af na het telefoontje van het partijbureau. En daarom appte ze nog maar even, zodat ze het ook zwart op wit zou hebben. "Maar ik had het goed gehoord", zegt Jessica van Eijs, fractievoorzitter van D66 in de Eindhovense gemeenteraad. "Ik sta echt dertiende op de kieslijst. Een ongelooflijk hoge, verrassende plek. Echt supertof."

  Grote kans
  Met die dertiende plek maakt Van Eijs (35) een hele grote kans op een plek in de Tweede Kamerfractie van D66 na de verkiezingen in maart van het volgend jaar. Nu heeft D66 twaalf zetels. Volgens de opiniepeilingen zou de fractie bij de verkiezingen uitkomen op vijftien tot achttien zetels.

  "Hier had ik niet op gerekend", vertelt de Eindhovense politica tijdens een snelle lunch in Usine in hartje Eindhoven, tussen twee andere afspraken in. "Natuurlijk hoopte ik op een verkiesbare plek. Maar plaats 45 had me ook niet verbaasd. Ik draai immers ook nog niet zo heel lang mee in mijn partij."

  Wat heet: ze is pas lid van D66 sinds 2009, werd anderhalf jaar later al gemeenteraadslid en na de verkiezingen van 2012 fractievoorzitter van de op een na grootste partij in de Eindhovense raad, met twee wethouders vertegenwoordigd in het college.

  Geheim
  "Ik heb in heel korte tijd mijn draai helemaal weten te vinden in de politiek", zegt ze terwijl ze een punt appeltaart naar binnen werkt. "De partij past bij mij en een rol in de politiek zit me als gegoten. Toen de oproep voor kandidaat-Kamerleden voorbij kwam, heb ik dan ook niet heel lang geaarzeld en me aangemeld."

  De keuze voor de lijst en de volgorde daarop wordt gemaakt door een selectiecommissie die bestaat uit partijleider Alexander Pechtold en partijvoorzitter Letty Demmers, oud-burgemeester van Best. Wie er nog meer op de lijst staan, dat weet de Eindhovense ook nog niet. "Alles is nog strikt geheim. Zelfs mijn ouders weten nog niet dat ik zo hoog sta."

  Wat haar in het werk van een Tweede-Kamerlid aantrekt, is het draagvlak. "In de gemeenteraad van Eindhoven heb je het over de lokale problemen bij woningbouw. In de Tweede Kamer maak je de regels daarvoor. Die kant wil ik graag uit. Bovendien vind ik dat het geluid uit de Brainportregio in de Tweede Kamer wel wat luider en duidelijker mag klinken."

  Dossiervreter
  De aan de TU/e afgestudeerde architect typeert zichzelf als een 'generalist en een echte dossiervreter'. "Eerst de analyse van wat er mis is, daarna zoeken naar praktische oplossingen voor de problemen."

  Dat praktische en pragmatische is typerend voor haar partij. "Maar het is geen opportunisme, integendeel. Dat doen we vanuit de overtuiging dat alle mensen de kans moeten krijgen om zich te ontplooien, èn dat we zuinig moeten zijn op onze aarde. Dat is ook wat me aantrekt in de politiek: op deze manier kun je zelf wat voor andere mensen betekenen."

  Verhuizen naar Den Haag, daar voelt ze niet voor. "Daarvoor ben ik te veel gehecht geraakt aan Eindhoven. Als het al zo ver komt natuurlijk. Want eerst zullen de leden nog over de concept-kieslijst moeten stemmen. Pas dan is het definitief, uiteraard."