article
1.6066980
EINDHOVEN - John Jorritsma (VVD) wordt voorgedragen als nieuwe burgemeester van Eindhoven. Hij moet per 1 september 2016 de vertrekkende Rob van Gijzel (PvdA) opvolgen.
John Jorritsma (VVD) voorgedragen als burgemeester Eindhoven (poll) (video)
EINDHOVEN - John Jorritsma (VVD) wordt voorgedragen als nieuwe burgemeester van Eindhoven. Hij moet per 1 september 2016 de vertrekkende Rob van Gijzel (PvdA) opvolgen.
http://www.ed.nl/regio/eindhoven/john-jorritsma-vvd-voorgedragen-als-burgemeester-eindhoven-poll-video-1.6066980
2016-05-31T19:50:10+0000
http://www.ed.nl/polopoly_fs/1.6067145.1464726220!image/image-6067145.JPG
Eindhoven,Burgemeester,edtv
Eindhoven
Home / Regio / Eindhoven / John Jorritsma (VVD) voorgedragen als burgemeester Eindhoven (poll) (video)

John Jorritsma (VVD) voorgedragen als burgemeester Eindhoven (poll) (video)

Videos
1
Foto's
3
Reacties
Reageer

Uitgelichte video

Afbeelding
  • Afbeelding
   Beschrijving
   John Jorritsma.
   Fotograaf
  • Afbeelding
   Beschrijving
   John Jorritsma.
   Fotograaf
  • Afbeelding
   Beschrijving
   John Jorritsma.
   Fotograaf
  EINDHOVEN - John Jorritsma (VVD) wordt voorgedragen als nieuwe burgemeester van Eindhoven. Hij moet per 1 september 2016 de vertrekkende Rob van Gijzel (PvdA) opvolgen.

  De minister van Binnenlandse Zaken moet zich nu formeel nog buigen over de voordracht. John Jorritsma (59) is oud-burgemeester van Cranendonck (1997-2002) en oud-gemeentesecretaris van Sint-Oedenrode. De VVD'er is momenteel Commissaris van de Koning in Friesland. Voordat hij naar Friesland ging was hij directeur van de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij (BOM). Jorritsma is getrouwd en heeft 3 kinderen. Hij is geboren in Bolsward en woont momenteel in het Friese dorp Tytsjerk. De sollicitatie van Jorritsma was naar eigen zeggen ingegeven 'vanuit mijn intrinsieke belangstelling voor en gevoel bij stad en regio Eindhoven'.

  16 kandidaten
  De naam werd dinsdagavond tijdens de raadsvergadering bekendgemaakt door de voorzitter van de vertrouwenscommissie, Mieke Verhees (PvdA). Op de burgemeestersvacature in de gemeente Eindhoven hadden 16 mensen gesolliciteerd, 3 vrouwen en 13 mannen. De sluiting van de sollicitatietermijn was 24 maart.

  Verbindende factor
  „Met deze kandidaat krijgt Eindhoven een breed georiënteerde en enthousiaste burgemeester die uitstekend in staat is Brainport Next Generation verder te ontwikkelen. Het is ook iemand die zich maximaal wil inzetten voor Eindhoven en de metropoolregio. Hij wil een verbindende factor in de stad zijn en tussen de gemeente en haar partners. Jorritsma zet daartoe zijn grote bestuurlijke ervaring en omvangrijke netwerk in”, aldus de gemeenteraad.

  Van Gijzel
  Rob van Gijzel is sinds april 2008 burgemeester van Eindhoven. Van Gijzel kondigde vorig jaar december zijn vertrek aan.  Het vertrek van Van Gijzel kwam destijds niet helemaal als donderslag bij heldere hemel. Toen hij voor een tweede termijn werd benoemd zei hij al dat hij de rit van zes jaar niet helemaal zou uitzitten. Hij wil na het burgemeesterschap nog graag een andere, mooie uitdaging.

  Procedure
  De ministerraad doet op voorstel van het ministerie van Binnenlandse Zaken uiteindelijk een voordracht tot benoeming aan de koning. Naar verwachting wordt Jorritsma eind september geïnstalleerd. Dat zal gebeuren
   door de commissaris van de Koning in Brabant, Wim van de Donk, tijdens een bijzondere raadsvergadering.

  Jorritsma is overigens geen familie van partijgenote Annemarie Jorritsma.

  Lees woensdag een uitgebreid portret van John Jorritsma in het ED, of via de digitale krant.

   

  Uw mening

  Is John Jorritsma een geschikte opvolger van Rob van Gijzel?

  Lees meer over dit onderwerp

  Toon resultaten