article
1.6546903
EINDHOVEN - Vanuit de luchtverkeerstoren gidsen drie man de terugkerende en opstijgende vliegtuigen naar de juiste start- of landingsbaan.
Knus 'arendsnest' op 19 meter hoogte (video)
EINDHOVEN - Vanuit de luchtverkeerstoren gidsen drie man de terugkerende en opstijgende vliegtuigen naar de juiste start- of landingsbaan.
http://www.ed.nl/regio/eindhoven/knus-arendsnest-op-19-meter-hoogte-video-1.6546903
2016-10-19T07:29:00+0000
http://www.ed.nl/polopoly_fs/1.5102080.1437597098!image/image-5102080.jpg
Eindhoven,Eindhoven Airport,edtv
Eindhoven
Home / Regio / Eindhoven / Knus 'arendsnest' op 19 meter hoogte (video)

Knus 'arendsnest' op 19 meter hoogte (video)

Videos
1
Foto's
1
Reacties
Reageer

Uitgelichte video

Afbeelding
  • Afbeelding
   Fotograaf
  EINDHOVEN - Vanuit de luchtverkeerstoren gidsen drie man de terugkerende en opstijgende vliegtuigen naar de juiste start- of landingsbaan. 

  We hadden qua hang- en sluitwerk al de nodige verschijningsvormen voorbij zien komen, deze serie. Een op afstand bestuurbaar rolhek, een klinkloze deur waar een sleutel op paste die we nog nooit hadden gezien. Of dat roestige, afgebladderde deurtje van de atoombunker, dat al zó lang niet open was geweest dat het slot bijna verzaakte. Maar waar we ons vandaag doorheen moeten banen, is van een andere categorie. Goed passend bij het sluitstuk van deze serie. Inbrekers zouden er waarschijnlijk niet eens aan beginnen. Om binnen te komen, moeten we ons 24 uur van tevoren per mail identificeren en díe gegevens moeten dan weer kloppen met het paspoort dat we op locatie laten zien. Alleen dán krijgen we een bezoekerspas, die eerst nog wel even aan een gewapende officier moet worden getoond. Als hij knikt, mogen we - geëscorteerd door het hoofd communicatie - de slagboom passeren. Het veiligheidsschild bevreemdt ons niet. We zijn immers op bezoek op het regionale epicentrum van al het militaire en burgerluchtvaartverkeer: de luchtverkeerstoren op Vliegbasis Eindhoven. Van hieruit worden alle terugkerende en opstijgende vliegtuigen naar de juiste start- of landingsbaan gegidst.

  Dat doen ze met drie man sterk, in een knus 'arendsnest' op 19 meter hoogte. Hoewel ze qua positie zowat elk een eigen windrichting voor hun rekening nemen, staan hun stoelen allemaal dezelfde kant op, als we binnenkomen. Voor een begroeting is nog even geen tijd. Alle blikken richten zich op een klein stipje, dat zich vermoedelijk nog ergens boven Best bevindt.

  Luchtverkeersleider en luitenant Sam (defensiecode: geen achternamen) heeft kennelijk contact: 'Foxtrot Romeo One Six Six Nine is turning base, three greens, full stop' roept iemand in zijn oor. Sam reageert adequaat door zijn microfoon: 'Foxtrot Romeo One Six Six Nine, cleared to land runway 21. Surface wind 220 degrees, 12 knots'. Van deze abracadabra kan de gezagvoerder in de snel naderende stip kennelijk chocola maken: 'Cleared to land', klinkt het. Seconden later landt het toestel veilig op de grond.

  U kon deze dialoog op uw gemak ontcijferen, maar dat is voor ons ter plekke haast ondoenlijk. Het luchtvaartjargon vliegt ons in hoog tempo om de oren. Zodra Sam het toestel veilig naar de vaste grond heeft gedirigeerd, neemt grondverkeersleider en sergeant-majoor John het 'lijntje' met de piloot van hem over. "Ik heb vanaf mijn plek zicht op alle gates en al het verkeer dat zich daar omheen beweegt", legt John uit. "Die situatie verandert voortdurend door vertragingen of andere zaken die niet te plannen zijn. Het blijft mensenwerk."

  Witte codes

  Gezagvoerders van vertrekkende toestellen moeten zich vooraf bij John melden. Hij gidst ze richting startbaan, uiteraard afstemmend met de luchtverkeersleider die eerst alle dalende vliegtuigen in de buurt voorrang moet geven. Alles moet namelijk over dezelfde baan. Zodra het vertrekkende toestel in de lucht hangt, neemt Sam het contact over. "Ik moet alles conflictvrij overdragen aan mijn collega's voor het aangrenzende luchtruim in Nieuw-Milligen."

  Sam wijst naar het radarscherm op zijn bureau. Over en rondom een zwart gearceerd gebied krioelen tientallen witte codes. "Dat gebied valt onder onze leiding. De codes zijn vliegtuigen of helikopters. Niet allemaal met bestemming Eindhoven, hoor." Sam drukt op een knop waardoor alle vliegtuigen boven de regio zichtbaar worden. Een angstaanjagend mierennest van codes. "Voor ons zijn alleen de vluchten op lagere hoogten interessant."

  Zoals het stipje dat traag over een hoek van het gebied kruipt. "Dat is een traumahelikopter. Ook hij heeft toestemming van ons nodig daar te vliegen." De codes zijn van groot belang voor de verkeersleiders. Ze geven informatie over de vlieghoogte, de snelheid en het vluchtplan.

  Tegen drie uur 's middags is het spitsuur op het vliegveld. John en Sam komen adem tekort om alles in goede banen te leiden. Als na een halfuur de rust terugkeert, neemt het duo een slok water. Sam: "Je moet je rust en toiletbezoek plannen tussen de pieken door. We werken bovendien in shifts van vijf uur. Dat moet wel met dit werk, waar zoveel verantwoordelijkheid op het spel staat. Vermoeidheid of een verminderde concentratie kun je er niet bij hebben."

  Onder het 941-squadron, waar de luchtverkeersleiding deel van uitmaakt, vallen ook de meteorologische dienst, de brandweer en de vogelwacht, die het luchtruim vrij moet houden van dierlijke vleugels. Hoewel deze diensten elkaar nauwelijks zien, voelen ze zich toch sterk verbonden met elkaar. Sam wijst op zijn badge. 'In flexibiliteit ligt onze kracht', het motto van het squadron. "We staan paraat voor elkaar, als het nodig is. Ook als we daarvoor 's nachts ons bed uit moeten komen."