article
1.4469304
EINDHOVEN - Bijna 90 procent van de Nederlandse zwemplassen heeft een goede waterkwaliteit. Dat is een forse verbetering ten opzichte van 10 jaar geleden, blijkt uit gegevens van de rijksoverheid. In 2004 voldeed minder dan de helft van de zwemlocaties aan de wettelijke eisen.
Kwaliteit zwemwater natuurplassen steeds beter
EINDHOVEN - Bijna 90 procent van de Nederlandse zwemplassen heeft een goede waterkwaliteit. Dat is een forse verbetering ten opzichte van 10 jaar geleden, blijkt uit gegevens van de rijksoverheid. In 2004 voldeed minder dan de helft van de zwemlocaties aan de wettelijke eisen.
http://www.ed.nl/regio/eindhoven/kwaliteit-zwemwater-natuurplassen-steeds-beter-1.4469304
2014-07-30T04:00:00+0000
http://www.ed.nl/polopoly_fs/1.4469305.1406666193!image/image-4469305.jpg
Vrijetijdsbesteding,Zwemmen,hermes
Eindhoven
Home / Regio / Eindhoven / Kwaliteit zwemwater natuurplassen steeds beter

Kwaliteit zwemwater natuurplassen steeds beter

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Een overzicht van de officiële zwemwaterplassen in de regio Zuidoost_Brabant.
  EINDHOVEN - Bijna 90 procent van de Nederlandse zwemplassen heeft een goede waterkwaliteit. Dat is een forse verbetering ten opzichte van 10 jaar geleden, blijkt uit gegevens van de rijksoverheid. In 2004 voldeed minder dan de helft van de zwemlocaties aan de wettelijke eisen.

  Verschillende redenen voor verbetering

  Voor de forse verbetering van de waterkwaliteit geeft het rijk verschillende redenen. Zo is op sommige locaties een betere doorstroming van stilstaand water gecreëerd. Ook is het aantal 'overstorten' verminderd. Dat zijn plekken waar bij hevige regenval ongezuiverd rioolwater in het oppervlaktewater stroomt. Daarnaast verliezen plassen die meerdere jaren niet aan de normen voldoen en zich niet verbeteren hun status van officiële zwemlocatieZuidoost-Brabant kent achttien plekken met officiële zwemplassen. De provincie geeft geen directe verklaring voor de verbeterde waterkwaliteit. Maar ook die wijst erop dat sommige natuurbaden in de loop der jaren hun zwemfunctie om hygiënische redenen hebben verloren.

  Meerjarig onderzoek naar waterkwaliteit

  Voor aanvang van het zwemseizoen wijst de provincie de officiële baden aan. Dat gebeurt op grond van de Wet hygiëne en veiligheid badinrichtingen en zwemgelegenheden (Whvbz). Voordat een plas een zwemfunctie krijgt, vindt onder meer een meerjarig onderzoek naar de waterkwaliteit plaats. Ook moet de zone waarin gezwommen wordt bekend zijn en wordt een veiligheidsonderzoek gehouden. In die procedure mag geen onhygiënische of onveilige situatie aan het licht komen. Alle officiële zwemplassen zijn hier te vinden. 

  Aantal plassen in de regio voldoet niet aan eisen

  Een plas die niet in aanmerking komt voor deze lijst is bijvoorbeeld 't Gat van Waalre. De waterkwaliteit voldoet er niet aan de wettelijke eisen. Ook de Karpendonkse plas in Eindhoven, zandafgraving De Hoort in Budel, het Groot Meer in Wintelre en Plas de Landsard vlakbij Eindhoven Airport worden niet erkend als officiële zwemlocaties.

  Zwemmersjeuk en blauwalg

  De goedgekeurde zwemplassen worden in het badseizoen – van 1 mei tot 1 oktober – elke twee weken gecontroleerd op verontreinigingen. Als de kwaliteit niet voldoet, geeft de provincie afhankelijk van het probleem een waarschuwing, een negatief zwemadvies of een zwemverbod. In de regio is de zwemplas bij recreatiepark Ter Spegelt in Eersel op dit moment de enige waarvoor een waarschuwing geldt vanwege zwemmersjeuk. Vorig jaar waren er in de zomermaanden problemen met blauwalg bij de IJzeren Man in Eindhoven en 't Witven in Veldhoven. Die boosdoener heeft zich nu nog niet gemeld. Wel zegt een provinciewoordvoerder te verwachten dat er deze zomer nog wel veranderingen in de lijst plaatsvinden. De Brabantse zwemplassen kennen over het algemeen iets meer problemen met blauwalg dan plassen in andere provincies. Met zwemmersjeuk en bacteriologische zwemwaterkwaliteit scoort Brabant gemiddeld. Verreweg de meeste zwemplassen in Brabant zijn als uitstekend gekwalificeerd.