article
1.4856072
EINDHOVEN - Muziekgebouw Frits Philips en poppodium De Effenaar in Eindhoven hebben vergaande fusieplannen. Vanaf 2017 moet er één organisatie staan, Muziekpodium genoemd.
Megafusie op komst in Eindhoven tussen Muziekgebouw en Effenaar
EINDHOVEN - Muziekgebouw Frits Philips en poppodium De Effenaar in Eindhoven hebben vergaande fusieplannen. Vanaf 2017 moet er één organisatie staan, Muziekpodium genoemd.
http://www.ed.nl/regio/eindhoven/megafusie-op-komst-in-eindhoven-tussen-muziekgebouw-en-effenaar-1.4856072
2015-04-14T04:00:00+0000
http://www.ed.nl/polopoly_fs/1.4856060.1428961978!image/image-4856060.jpg
Eindhoven,Cultuurbeleid,Effenaar,Muziekgebouw,hermes
Eindhoven
Home / Regio / Eindhoven / Megafusie op komst in Eindhoven tussen Muziekgebouw en Effenaar

Megafusie op komst in Eindhoven tussen Muziekgebouw en Effenaar

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Fotograaf
  EINDHOVEN - Muziekgebouw Frits Philips en poppodium De Effenaar in Eindhoven hebben vergaande fusieplannen. Vanaf 2017 moet er één organisatie staan, Muziekpodium genoemd.

  "Dit moet het mooiste muziekpodium van Nederland worden", zegt voorzitter Tiny Sanders van de raad van commissarissen van het Muziekgebouw.

  Sanders en Ger Peeters, voorzitter van de raad van toezicht van De Effenaar, gaven maandagavond een toelichting op de plannen nadat die waren uitgelekt naar het ED. Daardoor is ook maandagavond in allerijl het college van B en W ingelicht.

  'Zelfstandig niet levensvatbaar'

  Volgens Sanders en Peeters is een fusie noodzakelijk omdat Muziekgebouw en De Effenaar zelfstandig niet structureel levensvatbaar zijn. Door de fusie, door onderbezet onroerend goed af te stoten en het optimaliseren van de organisaties, én als de gemeente iets doet aan de hoge huur van het Muziekgebouw (1,9 miljoen euro per jaar) ontstaat met ingang van 1 januari een structureel winstgevende organisatie.

  Ruim 1 miljoen euro tekort

  Het financiële plaatje is uitgewerkt en aan B en W overhandigd. Dat houden Sanders en Peeters nog voor zich. "Duidelijk is dat de aandeelhouder voor die tijd een schone balans moet maken", zegt Sanders. Daarmee bedoelt hij dat de gemeente, honderd procent aandeelhouder van het Muziekgebouw, het opgebouwde tekort van ruim 1 miljoen euro moet wegwerken.

  Geen gedwongen ontslagen

  Onderdeel van het fusieplan is dat de Effenaar-organisatie (zo'n 40 banen, 9 ton gemeentesubsidie per jaar) intrekt bij het Muziekgebouw (83 banen, 4,3 miljoen euro gemeentesubsidie per jaar). Gedwongen ontslagen zijn niet voorzien. Wim Vringer, directeur van het Muziekgebouw wordt algemeen directeur van het Muziekpodium. Effenaar-directeur Jos Feijen wordt directielid van de nieuwe organisatie en gaat zich bezighouden met marketing.

  Zowel het Muziekgebouw als De Effenaar blijven als merken voortbestaan.

   

  Lees dinsdag meer in het ED, via e-paper of Blendle.