article
1.5116894
EINDHOVEN - Het Muziekgebouw in Eindhoven lijkt voor de korte termijn gered. De gemeente, het Muziekgebouw en enkele grote partners van het Muziekgebouw leggen samen zes ton in om het tekort voor 2016 te ondervangen.
Muziekgebouw Eindhoven voorlopig gered
EINDHOVEN - Het Muziekgebouw in Eindhoven lijkt voor de korte termijn gered. De gemeente, het Muziekgebouw en enkele grote partners van het Muziekgebouw leggen samen zes ton in om het tekort voor 2016 te ondervangen.
http://www.ed.nl/regio/eindhoven/muziekgebouw-eindhoven-voorlopig-gered-1.5116894
2015-07-29T07:20:00+0000
http://www.ed.nl/polopoly_fs/1.4780324.1446135904!image/image-4780324.JPG
Eindhoven,Cultuurbeleid,Muziekgebouw,hermes
Eindhoven
Home / Regio / Eindhoven / Muziekgebouw Eindhoven voorlopig gered

Muziekgebouw Eindhoven voorlopig gered

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Fotograaf
  EINDHOVEN - Het Muziekgebouw in Eindhoven lijkt voor de korte termijn gered. De gemeente, het Muziekgebouw en enkele grote partners van het Muziekgebouw leggen samen zes ton in om het tekort voor 2016 te ondervangen.

  De twee ton die de gemeente inbrengt is een zogeheten achtergestelde lening. Met het besluit krijgen de gemeente en het Muziekgebouw wat lucht om tot een definitieve oplossing te komen.

  Tekort

  Het Muziekgebouw krijgt het al een paar jaar niet voor elkaar de exploitatie sluitend te krijgen. Er is een structureel tekort van 6 ton. Daarvoor heeft de Raad van Commissarissen aangeklopt bij het college. De gemeente is niet alleen subsidie-verstrekker, maar ook enige aandeelhouder van het Muziekgebouw. Bovendien is de gemeente de verhuurder. Het gebouw is van een Amerikaanse beleggingsmaatschappij.

  Onhoudbaar

  Maar het college stelde zich op het standpunt dat het Muziekgebouw zelf die tekorten moest wegwerken en dat er geen euro subsidie bij zou komen. Eerst financiën-wethouder Marco van Dorst (D66) en sinds zijn opstappen vastgoed-wethouder Yasin Torunoglu volhardden in dat standpunt. Ook toen steeds meer deskundigen en de Muziekgebouwdirectie en Raad van Commissarissen zeiden dat de financiële situatie niet houdbaar is, dat op de bedrijfsvoering niet meer bezuinigd kan worden en dat een voorziening van dit niveau in de huidige omstandigheden gewoon meer (gemeente)geld kost.

  Fusie

  Het college zette in op een onderzoek naar verdienmogelijkheden: een 'stappenplan' waarin bijvoorbeeld onderzocht werd of onderhandeling over huurverlaging mogelijk is en of de regio wil meebetalen. Ook samenwerken van instellingen is er onderdeel van. Muziekgebouw en Effenaar zien inmiddels een fusie wel zitten.