article
1.2159316
EINDHOVEN - De Kledingkamer van Tiny (52) en Peter Naus (53) in verpleeghuis Wissenhaege voorziet duidelijk in een behoefte.
Normale kleding voor zieke mensen
EINDHOVEN - De Kledingkamer van Tiny (52) en Peter Naus (53) in verpleeghuis Wissenhaege voorziet duidelijk in een behoefte.
http://www.ed.nl/regio/eindhoven/normale-kleding-voor-zieke-mensen-1.2159316
2009-03-25T01:46:07+0000
http://www.ed.nl/polopoly_fs/1.2159317.1350575306!image/image-2159317.JPG
Eindhoven,Eindhovenstad_batch
Eindhoven
Home / Regio / Eindhoven / Normale kleding voor zieke mensen

Normale kleding voor zieke mensen

Foto's
1
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Tiny en Peter Naus in hun kledingzaak De Kledingkamer in verpleeghuis Wissehaege. foto Ton van de Meulenhof
  EINDHOVEN - De Kledingkamer van Tiny (52) en Peter Naus (53) in verpleeghuis Wissenhaege voorziet duidelijk in een behoefte.

  De klanten lopen af en aan, of komen met rollator of in een rolstoel naar de winkel. "Niet alleen voor de verkoop van dames- en herenkleding, maar ook om 'even te buurten'. Dat is voor ons en voor de bewoners ook heel belangrijk", zegt Tiny Naus.

  Toen ze op de linnenkamer van het verpleeghuis werkte, moest ze bij de bewoners schone kleding in de kast leggen en adviseerde ze af en toe familie over geschikte kleding voor de bewoners in het verpleeghuis. Daardoor viel ze op bij de afdeling ergotherapie. "Je bent begaan met kleding, zeiden ze." Dat was de stimulans die ze nodig had om definitief met een eigen winkeltje te beginnen. Wat ze nu heeft hangen is voor een deel van de Finse firma Finn Karelia. "Het is gewone kleding en dat is het mooie ervan", zegt Tiny Naus. "Vroeger had je vaak heel oubollige stoffen, waar bovendien nog ritsen werden ingezet om ze aan te passen aan de behoefte in het verpleeguis."

  Dat hoeft nu niet meer. De stoffen zijn vaak zo soepel dat ze voor elke situatie passen. "Rekbare overhemden bijvoorbeeld. Daar is de bewoner bij gebaat, maar de verpleger ook."

  "Finn Karelia maakt stoffen met sprekende kleuren", zegt ze. " Stoffen waarvan mensen wel eens denken 'oei' als ze ze in het rek zien hangen. Maar als ze gaan passen zien ze opeens dat die kleuren heel mooi kunnen zijn. Ook verjongt de smaak van de huidige ouderen. Vroeger droegen mensen van 70, 80, 90 altijd hetzelfde. Ook zijn hier bewoners van 50, 60 jaar die zich tegenwoordig natuurlijk veel jonger kleden." Naast deze kleding verkopen Tiny Naus en haar man Peter, die ook nog steeds in de verpleging zit, zorgartikelen. Bijvoorbeeld een katheterhouder die onder de kleding gedragen kan worden. "Soms zie je iemand lopen met een volle katheter die net onder de rok of broek uit komt. Maar dat hoeft helemaal niet meer."

  Met hun kleding willen Tiny en Peter Naus mensen die ziek zijn het gevoel geven dat ze normale mensen zijn. Ziek zijn is immers al vervelend genoeg. bekijk hier de website