article
1.5044951
EINDHOVEN - Bedrijven in Zuidoost-Brabant die stikstof produceren in de buurt van natuurgebieden mogen sinds middernacht niet zomaar meer uitbreiden. De provincie stelde plotseling strenge regels in werking.
Provincie Brabant gooit uitbreiding boerenbedrijf in buurt van natuurgebieden op slot
EINDHOVEN - Bedrijven in Zuidoost-Brabant die stikstof produceren in de buurt van natuurgebieden mogen sinds middernacht niet zomaar meer uitbreiden. De provincie stelde plotseling strenge regels in werking.
http://www.ed.nl/regio/eindhoven/provincie-brabant-gooit-uitbreiding-boerenbedrijf-in-buurt-van-natuurgebieden-op-slot-1.5044951
2015-06-30T22:15:00+0000
http://www.ed.nl/polopoly_fs/1.4629391.1435694768!image/image-4629391.jpg
Eindhoven,Milieu,Flora,Landbouw,Natuurgebied,Natuurbescherming,Fauna,Landschap,hermes
Eindhoven
Home / Regio / Eindhoven / Provincie Brabant gooit uitbreiding boerenbedrijf in buurt van natuurgebieden op slot

Provincie Brabant gooit uitbreiding boerenbedrijf in buurt van natuurgebieden op slot

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Zonsondergang bij de Strabrechtse Heide
   Fotograaf
  EINDHOVEN - Bedrijven in Zuidoost-Brabant die stikstof produceren in de buurt van natuurgebieden mogen sinds middernacht niet zomaar meer uitbreiden. De provincie stelde plotseling strenge regels in werking.

  De provincie probeert sinds middernacht met nieuwe regels de teruggang van de natuur door de uitstoot van stikstof versneld een halt toe te roepen. Dat betekent dat bedrijven alleen mogen uitbreiden als de stikstofuitstoot van deze uitbreiding nul is. Stikstof is een belangrijk bestanddeel van mest. Het is schadelijk voor de natuur als er teveel van in de grond komt.

  Programmatische Aanpak Stikstof

  De maatregel komt bovenop de landelijke Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) die ook om middernacht van kracht werd. Met de PAS wordt de natuur beschermd om de economische ontwikkeling open te houden. De extra provinciemaatregel gaat verder en gooit de groei van (boeren)bedrijven op slot. Dat geldt in deze regio voor bedrijven die gevestigd zijn rond de Strabrechtse Heide, Beuven, Groote Peel, Deurnsche Peel en Mariapeel.

  Rekenmodel per bedrijf

  Hoeveel bedrijven geraakt worden door de maatregel is nog onduidelijk. Dat moeten rekenmodellen per bedrijf gaan bepalen. Dat geldt ook voor de straal rond de natuurgebieden waarvoor het stikstofverbod gaat gelden. "Er zijn voorbeelden van een bedrijf dat op meer dan 20 kilometer afstand teveel stikstof in een gebied achterliet. Ook dat moet onderzocht worden", aldus een woordvoerder van de provincie.

  Bedrijven gedwongen te innoveren

  De extra beleidsmaatregel is volgens de woordvoerder de enige weg om op korte termijn de hoeveelheid stikstof in de meest kwetsbare natuurgebieden versneld omlaag te krijgen. Ook worden bedrijven op deze manier gedwongen om te blijven innoveren. Ze mogen alleen nog uitbreiden als ze de omgeving daarmee niet belasten. Het overgrote deel van de bedrijven in deze regio die stikstof produceren bestaat uit veehouderijen. Die moeten dus aan de bak als ze willen groeien.

  Betrokken ondernemers zijn niet betrokken bij het opstellen van de nieuwe regels. De provincie koos voor deze strategie om te voorkomen dat boeren en andere ondernemers zouden anticiperen op de start van de PAS. Momenteel liggen er nog ongeveer 1200 uitbreidingsaanvragen te wachten op afhandeling.