article
1.6627824
EINDHOVEN - Hoe hij ook zijn best deed, het lukte hem niet. Hij wist het debat niet in de door hem gewenste richting te trekken. Van elke spreker, dinsdag in Eindhovense raadszaal, wilde VVD'er Marcel Oosterveer weten of diens fractie er geen probleem mee had in te stemmen met een begroting die niet sluitend is.
Tamme gemeenteraad Eindhoven vooral blij met succes
EINDHOVEN - Hoe hij ook zijn best deed, het lukte hem niet. Hij wist het debat niet in de door hem gewenste richting te trekken. Van elke spreker, dinsdag in Eindhovense raadszaal, wilde VVD'er Marcel Oosterveer weten of diens fractie er geen probleem mee had in te stemmen met een begroting die niet sluitend is.
http://www.ed.nl/regio/eindhoven/tamme-gemeenteraad-eindhoven-vooral-blij-met-succes-1.6627824
2016-11-10T06:00:00+0000
http://www.ed.nl/polopoly_fs/1.4849924.1428660522!image/image-4849924.jpg
Eindhoven,Gemeenteraad,hermes
Eindhoven
Home / Regio / Eindhoven / Tamme gemeenteraad Eindhoven vooral blij met succes

Tamme gemeenteraad Eindhoven vooral blij met succes

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Fotograaf
  EINDHOVEN - Hoe hij ook zijn best deed, het lukte hem niet. Hij wist het debat niet in de door hem gewenste richting te trekken. Van elke spreker, dinsdag in Eindhovense raadszaal, wilde VVD'er Marcel Oosterveer weten of diens fractie er geen probleem mee had in te stemmen met een begroting die niet sluitend is.

  Want dat is de begroting voor 2017 van de gemeente Eindhoven in de ogen van de VVD niet. Een sluitende begroting is er een waarin de inkomsten en de uitgaven met elkaar in evenwicht zijn. En niet een begroting die sluitend is gemaakt door een greep te doen in de kas (lees: de reserves).

  Maar geen enkele partij ging dinsdag mee in de redenering van de VVD. En zo stonden de liberalen alleen in hun kritiek tijdens het debat in de Eindhovense gemeenteraad over de begroting voor het komende jaar.

  Omdat er verder nauwelijks fundamentele kritiek was - noch op de begroting, noch op het beleid van het college - was het een ongekende tamme avond. Of beter gezegd: een ongekend saaie avond.

  Verkiezingen
  Heel verrassend was dat eigenlijk niet. Twee factoren zijn daar debet aan. Ten eerste: het verkiezingsseizoen is in aantocht. In maart volgend jaar kiest Nederland een nieuwe Tweede Kamer. En een jaar later, op 21 maart 2018, zijn er gemeenteraadsverkiezingen. Het lijkt erop of de partijen met het oog daarop hun kruit voorlopig nog even droog willen houden. Nu al knallen heeft nog geen zin, tegen de tijd dat het nodig is, zijn de kiezers dat al lang weer vergeten.

  Bovendien: de partijen moeten er - in het verlengde van de verkiezingen - rekening mee houden dat ze met elkaar aan de onderhandelingstafel voor een nieuwe coalitie kunnen komen te zitten. Het is toch wat lastig praten als je elkaar eerst tot de enkels toe afgebrand hebt en direct daarna een collegiale samenwerking aan moet gaan. Voorlopig nog even op safe spelen lijkt daarom het devies.

  Brainport
  Daarnaast speelt de erkenning een rol die Brainport Eindhoven twee weken geleden alweer ten deel viel in de Tweede Kamer. Bij de behandeling van de begroting van het ministerie van Economische Zaken in de Kamer staken de fracties unaniem de loftrompet over de economische prestaties van de regio Eindhoven en over de wijze waarop in en rond Eindhoven de samenwerking tussen overheid, bedrijfsleven en onderwijs is vormgegeven. Na jaren van - aanvankelijk tevergeefs - lobbyen is dat een succes om te koesteren, uiteraard. En daar iets op afdingen, dat past niet en dat hoeft ook niet. Vandaar dat de discussies deze keer vooral gingen over veilige onderwerpen.

  Geef ze eens ongelijk, de fracties. Voor deze ene keer dan.