article
1.6673095
EINDHOVEN - Het gaat om een lening van 11,5 miljoen euro, op een totaalbedrag van 100 miljoen, voor de bouw van het Atrium. De Eindhovense politiek heeft er moeite mee.
Vraagtekens bij lening voor bouw Atrium in Eindhoven
EINDHOVEN - Het gaat om een lening van 11,5 miljoen euro, op een totaalbedrag van 100 miljoen, voor de bouw van het Atrium. De Eindhovense politiek heeft er moeite mee.
http://www.ed.nl/regio/eindhoven/vraagtekens-bij-lening-voor-bouw-atrium-in-eindhoven-1.6673095
2016-11-23T20:00:00+0000
http://www.ed.nl/polopoly_fs/1.4936623.1432145676!image/image-4936623.JPG
Eindhoven,Gemeenteraad,hermes
Eindhoven
Home / Regio / Eindhoven / Vraagtekens bij lening voor bouw Atrium in Eindhoven

Vraagtekens bij lening voor bouw Atrium in Eindhoven

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Fotograaf
  EINDHOVEN - Het gaat om een lening van 11,5 miljoen euro, op een totaalbedrag van 100 miljoen, voor de bouw van het Atrium. De Eindhovense politiek heeft er moeite mee.

  Honderd miljoen euro kost de bouw van de Fabriek voor de Toekomst en het Atrium op de Brainport Industries Campus (BIC). Om die bouw door Volker Wessels-dochter Stam & de Koning (SDK) mogelijk te maken, wil het Eindhovense gemeentebestuur dat bedrijf 13 miljoen euro lenen.

  Versterking van werkgelegenheid
  Het college van B en W vindt het namelijk van groot belang dat dit Atrium er komt, in de noordwesthoek van Eindhoven. Ter versterking van de werkgelegenheid in de Brainportregio, en om er zeker van te zijn dat die Fabriek voor de Toekomst ook een grote gemeenschappelijke ruimte krijgt. "We hopen dat het Atrium een vliegwielfunctie krijgt", aldus wethouder Staf Depla (PvdA) van Economische Zaken. "Maar om daar voor te zorgen zal dat Atrium eerst wel gebouwd moeten worden. En door deze lening maken we dat mogelijk."

  Behalve een lening van 11,5 miljoen euro krijgt bouwer en projectontwikkelaar SDK van de provincie Noord-Brabant ook een subsidie van 1,5 miljoen euro voor het Atrium.

  Showroom zelf financieren
  Maar hoe enthousiast Depla ook over het plan is, in de Eindhovense gemeenteraad roept de lening de nodige reserves op. "Waarom moeten wij geld lenen als het gaat om een showroom voor bedrijven", reageert commissielid Elmer den Braven van de ChristenUnie. "Kunnen de bedrijven die showroom niet beter zelf financieren? Dit schuurt een beetje."

  Ook coalitiepartij GroenLinks zet kanttekeningen bij de lening, daarin bijgevallen door onder meer SP, CDA en PvdA. "Dit concept moet zich nog gaan bewijzen", betoogt raadslid Hans van Zijl van GroenLinks. "Nemen we niet een enorm risico met deze lening?"

  Risico
  Volgens Depla is dat niet het geval. "Het risico wordt genomen door de bouwer, niet door ons", reageert hij op de kritiek vanuit de politiek. "Met dat risico nemen valt het dus reuze mee.

  Bovendien is de beslissing om de lening te verstrekken voorbehouden aan het college van B en W en hoeft de gemeenteraad er niet over te beslissen.