article
1.6649591
EINDHOVEN – Het beheer van bushokjes en reclamezuilen in de gemeente Eindhoven is fout aanbesteed.
Wie mag de bushokjes beheren in Eindhoven?
EINDHOVEN – Het beheer van bushokjes en reclamezuilen in de gemeente Eindhoven is fout aanbesteed.
http://www.ed.nl/regio/eindhoven/wie-mag-de-bushokjes-beheren-in-eindhoven-1.6649591
2016-11-16T08:21:00+0000
http://www.ed.nl/polopoly_fs/1.6649596.1479284680!image/image-6649596.JPG
Eindhoven,Overheid,Ondernemen,Gemeentedienst,Dienstverlening,Gemeente,JCDecaux,Aanbesteding,Reclame,hermes
Eindhoven
Home / Regio / Eindhoven / Wie mag de bushokjes beheren in Eindhoven?

Wie mag de bushokjes beheren in Eindhoven?

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   De strijd om het uitbaten van de bushokjes in Eindhoven, zoals hier op het Stadhuisplein, is in volle gang. Foto Kees Martens/fotomeulenhof
  EINDHOVEN – Het beheer van bushokjes en reclamezuilen in de gemeente Eindhoven is fout aanbesteed.

  Dat zegt reclamebedrijf JCDecaux naar aanleiding van een uitspraak van het gerechtshof in Den Haag over een soortgelijke kwestie in Rotterdam. Eindhoven365 had de klus niet onderhands mogen vergeven. De marketingorganisatie moet de procedure opnieuw doen via een openbare Europese inschrijving, vindt directeur René Witzel van JCDecaux Nederland, het bedrijf dat beide zaken heeft aangespannen.

  Het gerechtshof in Den Bosch doet binnenkort een uitspraak over de Eindhovense kwestie. Advocate Anke Stellingwerff Beintema, die de belangen van Eindhoven365 verdedigt, is ervan overtuigd dat het gerechtshof, net als de rechtbank, haar cliënt gelijk gaat geven. "Je kunt deze zaak niet één op één vergelijken met die in Rotterdam. Het Haagse gerechtshof houdt zich bovendien niet aan de Europese jurisprudentie. Het Bossche hof zal die uitspraak waarschijnlijk niet volgen."

  JCDecaux beroept zich op Europese regelgeving die zegt dat werken boven de 5,2 miljoen door publieke organen zoals gemeenten openbaar aanbesteed moeten worden. Maar volgens Stellingwerff staat Eindhoven365 (onderdeel van de Stichting Eindhoven Marketing) officieel los van de gemeente. "Het is een stichting en geen publieke dienst", aldus Stellingwerff Beintema.

  Dat dachten ze in Rotterdam ook. Maar daar heeft het hof in Den Haag bepaald dat een publiek orgaan – in dat geval het vervoersbedrijf RET – de wet niet kan ontduiken door de aanbesteding bij een 'zelfstandige entiteit' neer te leggen. Inmiddels is daar een nieuwe openbare procedure gestart.