article
1.6061832
GELDROP - Basisschool Beneden Beekloop in Geldrop wil niet in een brede school samen met de Dommeldalschool.
Het Nut Geldrop: niet samen in brede school
GELDROP - Basisschool Beneden Beekloop in Geldrop wil niet in een brede school samen met de Dommeldalschool.
http://www.ed.nl/regio/geldrop-e-o/geldrop-mierlo/het-nut-geldrop-niet-samen-in-brede-school-1.6061832
2016-05-30T11:15:00+0000
http://www.ed.nl/polopoly_fs/1.6061833.1464606947!image/image-6061833.JPG
Geldrop-Mierlo,School,Bouwplan,hermes
Geldrop-Mierlo
Home / Regio / Geldrop e.o. / Geldrop-Mierlo / Het Nut Geldrop: niet samen in brede school

Het Nut Geldrop: niet samen in brede school

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Dennis Lindelauf aan het werk op de bso van basisschool Beneden Beekloop.
   Fotograaf
  GELDROP - Basisschool Beneden Beekloop in Geldrop wil niet in een brede school samen met de Dommeldalschool.

  Een deel van de gemeenteraad denkt daar anders over en dient maandagavond een motie in. Met die motie willen DGG, D66 en CDA stichting Het Nut - waar de Beneden Beekloop toebehoort - toch laten komen tot één gebouw voor multifunctioneel gebruik waarin Het Nut samen optrekt met onder andere Eenbes waar de Dommeldalschool bij hoort.

  Visie
  Het Nut wil dat niet vanwege de visie van de stichting op onderwijs. Zodoende ligt er nu een nieuwbouwplan waarbij de Dommeldalschool en de Beneden Beekloop alleen een technische ruimte delen. De onderwijsvisie van Het Nut behelst onder andere dat leren niet stopt zodra kinderen de deuren van de school 's middags achter zich dichttrekken. "We hebben onze eigen cultuur", legt bestuursvoorzitter Ivon de Wilde uit. "We zien leren als één geheel."

  Nutscholen
  Het Nut zette daarom afgelopen september een eigen buitenschoolse opvang (bso) op die nu draait op alledrie de Nutscholen in Geldrop; de Beneden Beekloopschool, de Ganzebloem en de Regenboog. Bijzonder in Nederland. "Er zijn slechts twaalf schoolbesturen in het land die dat doen", zegt De Wilde. "En wij zijn de enige die daarbij geen winstoogmerk hebben."

  Het is vooral die bso die maakt dat Het Nut niet met Eenbes en bijvoorbeeld ook een kinderopvangorganisatie in een brede school wil waar samenwerken het devies is. Dat de politiek kritisch is over de ideeën van Het Nut, is onterecht, zo vinden De Wilde en Marjolein Quirijnen en Dennis Lindelauf van de bso-tak van Het Nut.

  Aantrekkelijk
  "Ouders kiezen bewust voor een basisschool en de visie van zo'n school", zegt Lindelauf. "Dus vinden ze het product dat wij als bso bieden aantrekkelijk. We sluiten inhoudelijk aan bij school en voor kinderen is het een vertrouwde plek."

  De lijntjes zijn bovendien kort. Even een gesprekje met de leerkracht is makkelijk gevoerd. "Bovendien heeft de bso vier medewerkers waarvan drie hbo'ers", zegt Lindelauf. Hij en Quirijnen staan tijdens schooluren dan ook gewoon voor de klas als invaller. Alles bij elkaar kennen ze de kinderen van haver tot gort, willen ze maar zeggen. "We weten bijvoorbeeld wat een kind nog moet leren", legt Quirijnen uit. "Heeft het moeite met winnen en verliezen? Dan dagen wij het uit tot een potje voetbal."

  Behoefte
  Dat het Nut voorziet in behoefte blijkt wel uit het feit dat de bso ondanks zijn relatie korte bestaan loopt als een trein: honderd van de 900 leerlingen op Nutscholen maken er al gebruik van.