article
1.6202411
MIERLO - In het noordelijke deel van de Strabrechtse heide eet een gigantische machine zich door het door storm vernielde bos. Op het menu staan honderden gesneuvelde bomen.
Monstermachine 'eet' zich door stormbos Strabrechtse heide
MIERLO - In het noordelijke deel van de Strabrechtse heide eet een gigantische machine zich door het door storm vernielde bos. Op het menu staan honderden gesneuvelde bomen.
http://www.ed.nl/regio/geldrop-e-o/geldrop-mierlo/monstermachine-eet-zich-door-stormbos-strabrechtse-heide-1.6202411
2016-07-18T15:50:23+0000
http://www.ed.nl/polopoly_fs/1.6202657.1468865358!image/image-6202657.JPG
Mierlo,Natuurgebied,Weer,Flora,Strabrechtse Heide,hermes
Geldrop-Mierlo
Home / Regio / Geldrop e.o. / Geldrop-Mierlo / Monstermachine 'eet' zich door stormbos Strabrechtse heide

Monstermachine 'eet' zich door stormbos Strabrechtse heide

Foto's
3
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Fotograaf
  • Afbeelding
   Fotograaf
  • Afbeelding
  MIERLO - In het noordelijke deel van de Strabrechtse heide eet een gigantische machine zich door het door storm vernielde bos. Op het menu staan honderden gesneuvelde bomen.

  De hagelstorm van 23 juni zorgde voor een enorme ravage in bospercelen op de Strabrechtse heide. Zo'n anderhalve hectare naaldbos ging tegen de vlakte. Bomen braken als luciferhoutjes. Sindsdien was het niet meer veilig in het bos. En dus belde Staatsbosbeheer naar Poppel. Daar woont meesterzager Lieuwe Vroom.

  Geen stoere houthakker met geruite blouse, baard en een bijl. Daar doet Vroom niet aan. Maandag arriveerde de Nederbelg in de bossen bij Mierlo. In zijn kielzog nam hij een gigantische bomenrooier, een ophaler en een wegbrenger mee. "Over drie dagen zijn we klaar. Ik heb wel grotere stormen gezien." Hij verhaalt over een megastorm die in Frankrijk hele bossen vloerde. Lieuwe Vroom was er bij met zijn mensen. "We zijn twee jaar bezig geweest om de zaak op te ruimen. Als je het dan over een storm hebt..."

  Mikado
  Behoedzaam stuurt hij de enorme mobiele zaag- en afkortfabriek tussen de tientallen naaldbomen door. Uiterst geconcentreerd, als speelde hij mikado, mikt hij de grijper om een omgevallen bosreus. "Voorzichtigheid is geboden. Voor dit ding koop je ook een chique villa." Een paar vlijmscherpe beitels ontdoen de boom van takken. Plots klapt er gillend een motorzaag uit. In een flits is het gebeurd en bonkt er drie meter naaldhout tegen de bosbodem. Zo werkt hij de stammen af. Tot er niet meer rest dan wat groene toppen. "Hmm, dit hout is niet al te best. Het stikt van de kronkels en noesten." Dat is ook de reden dat eigenaar Staatsbosbeheer de stammen verkoopt aan fabrieken die er pallets en spaanplaat van maken. "De toppen en takken worden in september opgehaald en gaan dan naar Purmerend waar ze als houtsnippers groene stroom gaan opwekken", legt boswachter Janneke de Groot uit.

  Lees dinsdag het hele artikel in het ED, of via de digitale krant.