article
1.5790853
DEN BOSCH - De Pool die november 2014 zwaargewond in het Geldropse ziekenhuis overleed, kwam in de fatale coma net nadat een Geldropse agent hem in een nekklem nam.
‘Pool overleden na nekklem politie Geldrop’
DEN BOSCH - De Pool die november 2014 zwaargewond in het Geldropse ziekenhuis overleed, kwam in de fatale coma net nadat een Geldropse agent hem in een nekklem nam.
http://www.ed.nl/regio/geldrop-e-o/geldrop-mierlo/pool-overleden-na-nekklem-politie-geldrop-1.5790853
2016-03-05T05:00:00+0000
http://www.ed.nl/polopoly_fs/1.4622793.1415784145!image/image-4622793.jpg
Geldrop-Mierlo,Misdaad,hermes
Geldrop-Mierlo
Home / Regio / Geldrop e.o. / Geldrop-Mierlo / ‘Pool overleden na nekklem politie Geldrop’

‘Pool overleden na nekklem politie Geldrop’

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Fotograaf

  DEN BOSCH - De Pool die november 2014 zwaargewond in het Geldropse ziekenhuis overleed, kwam in de fatale coma net nadat een Geldropse agent hem in een nekklem nam.

   

   

  Volgens een onderzoek van de Rijksrecherche is de nekklem niet de directe oorzaak van de dood van de man, maar kan het de man na zijn zware mishandeling wel het tikje hebben gegeven dat hem ‘re-animatie-behoeftig’ maakte. Advocaat Paul Saris haalde dit rapport gisteren aan in de rechtbank. Hij verdedigt daar een man die slechts zijdelings bij de zaak betrokken lijkt, maar volgens het OM medepleger van moord of doodslag is van het slachtoffer. Het OM ziet geen causaal verband tussen de greep en de coma, maar volgens Saris kan het een niet losstaan van het ander.

   

  Duidelijkheid
  Er is bar weinig duidelijk over de bewuste avond. Twee Polen gingen al dan niet uit vrije wil naar een chaletje in Meijel. Ze zijn daar zwaar mishandeld. De 44-jarige eigenaar van het chalet, die als enige terechtstaat, bracht de twee daarop terug.

  Eén zette hij af bij het Geldropse ziekenhuis. Deze doolde daar bijna twee uur rond. Twee agenten dachten, volgens het rapport, dat de man vreemd deed door drank of drugs en wilden hem boeien. Dat lukte niet omdat hij een boompje vasthield. Een agent ‘legde daarop een nekklem aan’, aldus het rapport, maar voelde de man meteen verslappen. Toen de andere agent ook geen hartslag vond, is hij meteen het ziekenhuis ingebracht.

  De tweede man is inmiddels weer in Polen, zijn vriendin in Ierland. Saris wil beiden nogmaals aan de tand voelen, maar Ierland doet moeilijk.

  Lichte nekklem
  Volgens officier van justitie Willem Bos was het een lichte nekklem, enkel bedoeld om hem het boompje los te doen laten. De man had al levensbedreigende verwondingen opgelopen, die moeten de dood hebben veroorzaakt, zei Bos. Saris vindt ‘dat beeld niet corresponderen met het rapport’.

  Volgens hem wijst niets op betrokkenheid van zijn cliënt bij het geweld. Ook heeft deze de man niet hulpeloos achtergelaten, zoals het OM verwijt. Het slachtoffer doolde immers nog twee uur rond. Saris wilde zijn cliënt vrij hebben uit voorarrest. Daar verzette Bos zich tegen. De rechtbank was het met de officier eens.

  De politie doet, zoals gebruikelijk bij lopende rechtszaken, geen mededelingen over de zaak.