article
1.6173178
NUENEN - De Nuenense arts Van der Garden is berispt omdat ze als vertrouwensarts onzorgvuldig handelde door een moeder te betichten van vergiftiging van haar kind. Ze deed dat in haar functie als vertrouwensarts bij het toenmalig Advies- en Meldpunt Kindermishandeling.
Arts uit Nuenen berispt voor onzorgvuldigheid
NUENEN - De Nuenense arts Van der Garden is berispt omdat ze als vertrouwensarts onzorgvuldig handelde door een moeder te betichten van vergiftiging van haar kind. Ze deed dat in haar functie als vertrouwensarts bij het toenmalig Advies- en Meldpunt Kindermishandeling.
http://www.ed.nl/regio/geldrop-e-o/nuenen/arts-uit-nuenen-berispt-voor-onzorgvuldigheid-1.6173178
2016-07-07T06:18:00+0000
http://www.ed.nl/polopoly_fs/1.4294627.1423846098!image/image-4294627.jpg
Nuenen,Arts,hermes
Nuenen
Home / Regio / Geldrop e.o. / Nuenen / Arts uit Nuenen berispt voor onzorgvuldigheid

Arts uit Nuenen berispt voor onzorgvuldigheid

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Fotograaf
  NUENEN - De Nuenense arts Van der Garden is berispt omdat ze als vertrouwensarts onzorgvuldig handelde door een moeder te betichten van vergiftiging van haar kind. Ze deed dat in haar functie als vertrouwensarts bij het toenmalig Advies- en Meldpunt Kindermishandeling.

  De zaak begint op 26 september 2012 als een kinderarts een driejarig kind te zien krijgt dat in het ziekenhuis is opgenomen. De kinderarts vermoedt opzettelijke vergiftiging van het kind met een laxeermiddel. Dat zou zijn toegediend door de moeder, die zou lijden aan Münchhausen by Proxy. Dat is een geestesziekte die een ouder aanzet om een eigen kind opzettelijk ziek te maken om zo aandacht te krijgen.

  De melding komt twee weken later binnen bij het meldpunt dat inmiddels onderdeel is van de organisatie Veilig Thuis. Daar wordt de zaak drie maal besproken. Vertrouwensarts Van der Garden is samen met de maatschappelijk werkster eindverantwoordelijk. Zij gaan bij de moeder en vader van het zieke kind op huisbezoek. Daarbij constateert Van der Garden dat de moeder het bewuste laxeermiddel zelf ook gebruikt. De vader denkt ook dat zijn echtgenote hun kind bewust ziek heeft gemaakt.

  De arts kiest de zijde van de vader, waarna de vader zijn vrouw uit huis zet. De vrouw mag haar kind maar een uur per dag begeleid zien.

  De moeder dient in augustus 2015 een klacht in tegen de arts. Zij zou niet volgens de regels en onzorgvuldig hebben gehandeld, waardoor onjuiste conclusies zijn getrokken. De kwestie werd op 18 mei dit jaar behandeld bij het regionaal tuchtcollege voor de gezondheidszorg in Eindhoven. De uitspraak is dat Van der Garden zich inderdaad niet aan protocollen heeft gehouden en onzorgvuldig te werk is gegaan. De arts heeft niet onderzocht wat de rol van de vader of de grootouders is geweest. Het college verwijt de arts 'tunnelvisie'. Ook tijdens de zitting heeft zij het college niet kunnen uitleggen waarom volgens haar de moeder de enige schuldige was. Het college noemt dat dermate ernstig dat haar een berisping is opgelegd wegens 'verwijtbaar handelen'. De maatregel is per 30 juni in haar dossier opgenomen. De Nuenense arts mag wel haar functie blijven uitoefenen. De berisping betekent niet automatisch dat de moeder onschuldig zou zijn. Het gaat om de handelwijze van de arts.