article
1.6191199
DE RIPS - De Rips lijkt bezet gebied. Op het kerkplein is deze week de commandopost van een grote militaire oefening ingericht.
De Rips 'bezet' door militairen in oefening
DE RIPS - De Rips lijkt bezet gebied. Op het kerkplein is deze week de commandopost van een grote militaire oefening ingericht.
http://www.ed.nl/regio/gemert-e-o/gemert-bakel/de-rips-bezet-door-militairen-in-oefening-1.6191199
2016-07-14T04:00:00+0000
http://www.ed.nl/polopoly_fs/1.6191212.1468439825!image/image-6191212.jpg
Rips,Evenement,Leger,hermes,Gemert-Bakel
Gemert-Bakel
Home / Regio / Gemert e.o. / Gemert-Bakel / De Rips 'bezet' door militairen in oefening

De Rips 'bezet' door militairen in oefening

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Het oogt groen in De Rips deze dagen
   Fotograaf
  DE RIPS - De Rips lijkt bezet gebied. Op het kerkplein is deze week de commandopost van een grote militaire oefening ingericht.

  Rollen prikkeldraad met roodwit lint er doorheen geven aan waar het 'oorlogsgebied' begint. Het plein bij de kerk, de school en het gemeenschapshuis in De Rips is deze week militair basiskamp. Het plein staat vol met grote legertenten voor de manschappen, gecamoufleerde voertuigen en ander legermaterieel en een grote, grijsgroene zeecontainer. De commandopost wordt bewaakt door gewapende militairen. Jeeps en trucks rijden af en aan.

  De Rips ligt centraal in het gebied waar deze week een grote oefening van Defensie plaatsvindt en dat was reden genoeg om het dorp te 'bezetten'. "We zitten vanaf de Peel-Raamstelling tot helemaal aan de Maas. Er doen meer dan honderd manschappen met deze grootschalige oefening mee", vertelt de basiscommandant, kapitein Dennis. Zijn achternaam wil hij niet in de krant.

  "Normaal zitten we in het bos, maar ik heb er nu bewust voor gekozen om zichtbaarder te zijn. We hebben van tevoren gesproken met Dorpsoverleg De Rips over de te verwachten overlast en bekeken wat we voor het dorp konden doen. Daaruit kwam het idee camouflagelessen te geven op de basisschool."

  De militairen hebben eerst een paar lesjes verzorgd in de klas en daarna brachten de kinderen in groepen een bezoek aan de commandopost. Het resultaat daarvan is goed te zien als na twaalven de school uitgaat. Het plein stroomt vol met kinderen met gezichten in camouflagekleuren.