article
1.6193573
GEMERT-BAKEL/BERGEIJK - Eerst geen enkele euro steun vanuit Den Haag na de ijsstorm van 23 juni. En nu wordt kleine gemeenten tientallen miljoenen euro's door de neus geboord.
Irritatie in regio over 'randstad-kabinet' (poll)
GEMERT-BAKEL/BERGEIJK - Eerst geen enkele euro steun vanuit Den Haag na de ijsstorm van 23 juni. En nu wordt kleine gemeenten tientallen miljoenen euro's door de neus geboord.
http://www.ed.nl/regio/gemert-e-o/gemert-bakel/irritatie-in-regio-over-randstad-kabinet-poll-1.6193573
2016-07-15T04:00:00+0000
http://www.ed.nl/polopoly_fs/1.5595409.1479908749!image/image-5595409.jpg
Boskant,Cultuur,blok,minister,plasterk,hermes
Gemert-Bakel
Home / Regio / Gemert e.o. / Gemert-Bakel / Irritatie in regio over 'randstad-kabinet' (poll)

Irritatie in regio over 'randstad-kabinet' (poll)

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Fotograaf
  GEMERT-BAKEL/BERGEIJK - Eerst geen enkele euro steun vanuit Den Haag na de ijsstorm van 23 juni. En nu wordt kleine gemeenten tientallen miljoenen euro's door de neus geboord.

  Geld dat nu naar de grote steden gaat. De irritatiegrens is bij regio-bestuurders bereikt. "Het kabinet laat nu voor de tweede keer in een week tijd plattelandsgemeenten in de steek", vindt Miranda de Ruiter-van Hoof, wethouder in Gemert-Bakel. De Laarbeekse burgemeester Frank van der Meijden beticht de regering ervan de regio te benadelen ten opzichte van 'boven de rivieren'. De reden voor de gepeperde reactie richting Den Haag is een financiële tegenvaller.

  Lobby
  Ondanks een maandenlange lobby moeten kleine gemeenten in regio het toch met veel minder geld van het Rijk doen dan eerder verwacht. En waar ze volgens onafhankelijke onderzoeken en adviezen recht op hebben. Er zou meer geld van de steden naar de kleine gemeenten moeten gaan maar minister Blok (Binnenlandse Zaken) besloot onlangs anders.

  Steden
  Van de minister hoeven grote steden in plaats van bijna 130 miljoen euro, maar ruim 40 miljoen euro af te staan van het geld dat ze te veel krijgen uit het gemeentefonds. Dat scheelt kleinere regio-gemeenten al snel vele tienduizenden euro's, oplopend tot een ton of meer. De gemeente Laarbeek bijvoorbeeld heeft becijferd dat door Blok's beslissing de gemeente het met 140.000 euro minder moet doen dan waarop was gerekend.

  Uw mening

  Het rijk zou meer rekening moeten houden met plattelandsgemeenten

  Lees het volledige artikel

  Toon resultaten