article
1.6380936
GEMERT - Minister van Economische Zaken Henk Kamp kwam er zelfs voor uit Den Haag. De bewindsman wilde met eigen ogen zien hoe het kan dat de gasmeter van de champignonkwekerij van de familie Van den Boomen aan de Beeksedijk in Gemert al een tijdje niet meer loopt.
Minister Kamp onder indruk van Gemertse 'warmtebron' uit champost
GEMERT - Minister van Economische Zaken Henk Kamp kwam er zelfs voor uit Den Haag. De bewindsman wilde met eigen ogen zien hoe het kan dat de gasmeter van de champignonkwekerij van de familie Van den Boomen aan de Beeksedijk in Gemert al een tijdje niet meer loopt.
http://www.ed.nl/regio/gemert-e-o/gemert-bakel/minister-kamp-onder-indruk-van-gemertse-warmtebron-uit-champost-1.6380936
2016-09-12T17:14:39+0000
http://www.ed.nl/polopoly_fs/1.6381527.1473700463!image/image-6381527.JPG
Gemert,Duurzame energie,Water,Grondstof,Duurzaamheid,Brandstof,Ondernemen,Milieu,Innovatie,Overheid,Landbouw,hermes
Gemert-Bakel
Home / Regio / Gemert e.o. / Gemert-Bakel / Minister Kamp onder indruk van Gemertse 'warmtebron' uit champost

Minister Kamp onder indruk van Gemertse 'warmtebron' uit champost

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Fotograaf
  GEMERT - Minister van Economische Zaken Henk Kamp kwam er zelfs voor uit Den Haag. De bewindsman wilde met eigen ogen zien hoe het kan dat de gasmeter van de champignonkwekerij van de familie Van den Boomen aan de Beeksedijk in Gemert al een tijdje niet meer loopt.

  De broers Henk (60) en Hans (58) van den Boomen ontvingen Kamp met open armen. En ze onthulden hem het geheim van de smid: Champost. Een goedje van onder andere paarden- en kippenmest gemengd met stro. Champignons smullen er van. Maar als de paddenstoelen na vier weken naar de supermarkt gaan, was het mestgoedje ook aan vervanging toe en verdween het steevast naar het buitenland. Hans van den Boomen vond dat het anders moest. "Ik ben gaan kijken of we het vocht uit de champost kunnen krijgen. Dat scheelt veel in het gewicht en dus in de transportkosten."

  Op het bedrijf werd in 2010 een testopstelling gebouwd. Broer Henk werd er bij gevraagd. Hij heeft jarenlange ervaring op het gebied van composteren. "We wilden de champost via gecontroleerde broei drogen." Een proces dat ook in de natuur plaatsvindt als bijvoorbeeld het gras gemaaid is. De temperatuur loopt dan automatisch op. "Daar heb je niets voor nodig. De aanwezige bacteriën doen dat automatisch", legt zoon Pieter van den Boomen (25) uit.

  Verwarming
  Het droogexperiment kreeg een extra dimensie toen bleek dat het warme water dat uit de champost gehaald wordt dusdanig heet is, dat het ook als verwarming gebruikt kan worden. "Toen wisten we dat er meer mogelijk was", gaat de jonge kweker verder. Na zes jaar proberen verrees bij het bedrijf van Van den Boomen een hyper modern warmtestation. Hiermee hebben de kwekers naar eigen zeggen sinds januari al ruim 300.000 kubieke meter minder gas gebruikt. Bovendien kan het restproduct bij een biomassacentrale nóg een keer als brandstof voor verwarming dienen. Twee voor de prijs van één dus. Ook is een deel uitermate geschikt als tuinaarde.

  Nieuwbouwwijken
  In de toekomst kunnen soortgelijke installaties volgens de bedenkers met hulp van de Nederlandse champignontelers ook in nieuwbouwwijken neergezet worden. Als dat op meerdere plekken gebeurt, heeft de minister heel wat minder zorgen aan zijn hoofd, zo beloven de Gemertse telers. Zij maken zich echter wel ongerust over het aantal telers in Nederland. Die teller zakte de afgelopen jaren van ruim duizend naar nu 120.

  Kamp zelf repte bij zijn bezoek niet over de problematiek in Groningen. Hij onthulde wel een nieuwe meter bij Van den Boomen. Niet in de traditionele meterkast, maar geprojecteerd op de gevel van de warmtecentrale. De getallen tonen de hoeveelheid CO2 die sinds de start in januari minder is uitgestoten. De teller gaat inmiddels richting de 800.000 kilogram.