article
1.6258912
BAKEL - Aan het publiek heeft het niet gelegen. Het tbc-huisje op het Zorgboogterrein in Bakel kreeg voldoende stemmen voor een tweede plek in de strijd om de Peeltrofee.
Tbc-huisje in Bakel heeft rotte muren maar draait wél goed
BAKEL - Aan het publiek heeft het niet gelegen. Het tbc-huisje op het Zorgboogterrein in Bakel kreeg voldoende stemmen voor een tweede plek in de strijd om de Peeltrofee.
http://www.ed.nl/regio/gemert-e-o/gemert-bakel/tbc-huisje-in-bakel-heeft-rotte-muren-maar-draait-w%C3%A9l-goed-1.6258912
2016-08-12T04:00:00+0000
http://www.ed.nl/polopoly_fs/1.4265994.1394726671!image/image-4265994.JPG
Gemert-Bakel,Historie,hermes
Gemert-Bakel
Home / Regio / Gemert e.o. / Gemert-Bakel / Tbc-huisje in Bakel heeft rotte muren maar draait wél goed

Tbc-huisje in Bakel heeft rotte muren maar draait wél goed

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Een 'tbc-huisje' op het Zorgboogterrein in Bakel. archieffoto René Manders
  BAKEL - Aan het publiek heeft het niet gelegen. Het tbc-huisje op het Zorgboogterrein in Bakel kreeg voldoende stemmen voor een tweede plek in de strijd om de Peeltrofee.

  Helaas heeft de vakjury anders beslist en grijpt de werkgroep Bospark Bakel net naast een van de drie geldprijzen. Die had van dat geld (2500, 1000 of 500 euro) het huisje op willen knappen.

  Niet bij de pakken neerzitten
  Bij de pakken neerzitten is er echter niet bij. "We proberen nu op een andere manier aan geld te komen", zegt voorzitter Ria Willemsen.

  Het groenhouten, draaibare huisje ziet er op het eerste gezicht nog redelijk uit, maar veel planken zijn aan de onderkant door en door rot. De draaischijf is wel in uitstekende staat.

  Draaiende huisje
  Dat draaien is de essentie van tbc-huisjes. Sint Jozefsheil op Landgoed Bakel was van 1951 tot 1976 een sanatorium voor tuberculose-patiënten. Voor de introductie van antibiotica was de enige manier om beter te worden rust, zonlicht en frisse lucht. De patiënt werd overdag met bed en al in zo'n huisje gezet, dat aan alle kanten open kon en steeds naar de zon werd toegedraaid.

  Activiteiten
  De werkgroep – onderdeel van De Stem van Bakel – heeft al heel wat werk verzet. Het begon allemaal met het opknappen van voormalig mortuarium De Horsten. Die wordt nu als basis gebruikt. Inmiddels zien ook de miniatuurspoorbaan, de vlindertuin, de tennisbaan en de dierenweide er pico bello uit en zijn er al diverse activiteiten georganiseerd op het Zorgboogterrein. "Want dat is voor iedereen toegankelijk", benadrukt lid van de werkgroep Bernadette van Kempen.