article
1.6195964
ELSENDORP - Het RIVM-rapport 'Veehouderij en gezondheid omwonenden' maakt de tongen los in gebieden waar veeboeren en burgers dicht bij elkaar wonen. Er moet iets gebeuren, vindt iedereen. Maar over het 'wat' lopen de meningen uiteen.
Volop discussie over oplossen gezondheidsproblemen bij veehouderijen (video)
ELSENDORP - Het RIVM-rapport 'Veehouderij en gezondheid omwonenden' maakt de tongen los in gebieden waar veeboeren en burgers dicht bij elkaar wonen. Er moet iets gebeuren, vindt iedereen. Maar over het 'wat' lopen de meningen uiteen.
http://www.ed.nl/regio/gemert-e-o/gemert-bakel/volop-discussie-over-oplossen-gezondheidsproblemen-bij-veehouderijen-video-1.6195964
2016-07-16T05:40:49+0000
http://www.ed.nl/polopoly_fs/1.6196184.1468593921!image/image-6196184.JPG
Elsendorp,Veehouderij,Overheid,Ziekte,Aandoening,Innovatie,Ondernemen,Productie,Arts,Ziektepreventie,EDtv,hermes
Gemert-Bakel
Home / Regio / Gemert e.o. / Gemert-Bakel / Volop discussie over oplossen gezondheidsproblemen bij veehouderijen (video)

Volop discussie over oplossen gezondheidsproblemen bij veehouderijen (video)

Videos
1
Foto's
1
Reacties
Reageer

Uitgelichte video

Afbeelding
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Voormalig huisarts Jan Hoevenaars (links) en boer en politicus Harrie Verkampen (rechts).
   Fotograaf
  ELSENDORP - Het RIVM-rapport 'Veehouderij en gezondheid omwonenden' maakt de tongen los in gebieden waar veeboeren en burgers dicht bij elkaar wonen. Er moet iets gebeuren, vindt iedereen. Maar over het 'wat' lopen de meningen uiteen.

  Jarenlang onderzoek in Zuidoost-Brabant en het Noorden van Limburg door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bevestigt wat boer en politicus Harrie Verkampen en voormalig huisarts Jan Hoevenaars vanuit hun eigen expertises al langer vermoeden. Wie in een gebied woont met veel intensieve veehouderij, zoals in Elsendorp, loopt gezondheidsrisico's. 'Een teruggang in longfunctie en een verhoogde kans op longontsteking', oordelen de onderzoekers onder meer. Het staat nu zwart op wit.

  Gevaren
  "Eindelijk", trapt Hoevenaars af. Hij weet waar hij over praat. De oud-huisarts uit Elsendorp waarschuwt al jaren voor de gevaren van intensieve veebedrijven in dichtbevolkte gebieden. Hij zag patiënten in zijn praktijk belanden met klachten die hij toewees aan de vele dieren in de omgeving. "Eindelijk staat nu op papier dat veel dieren en veel mensen dicht bij elkaar om problemen vragen is."

  Zijn gespreksgenoot Verkampen is het met hem eens. "Ja, wat nu op tafel ligt mag niet zomaar in een la verdwijnen. De hoeveelheid fijnstof is gewoon niet goed voor mensen. Daar moeten we iets mee. Wij allemaal. Boeren en burgers, maar misschien nog meer de politiek."

  Hoe verder
  Maar hoe nu verder? De uitstoot van fijnstof en ammoniak moet drastisch worden aangepakt. Als een praktische boer denkt CDA'er Verkampen direct in oplossingen. "We moeten zorgen dat op alle stallen goede luchtwassers komen. Dan kunnen we direct de fijnstof en de ammoniak aanpakken. Een teruggang met 80 procent moet haalbaar zijn."

  Hoevenaars zucht en schudt heftig zijn hoofd. "Daar gaan we weer. De boer aan tafel denkt alleen aan manieren om de deuren van zijn bedrijf open te houden. Op zich logisch, want anders komt zijn inkomen in gevaar. Maar we moeten nu écht meters gaan maken. Dat betekent dat we écht anders moeten gaan denken. Gezondheid voorop, in plaats van het economisch belang. Ik pleit dan ook voor een flinke krimp van de veestapel en handhaving op de regelgeving."

  Dieraantallen
  Direct nadat de RIVM-onderzoeksresultaten bekend werden, besloten de verantwoordelijke staatssecretarissen Van Dam en Dijksma het wetsvoorstel dieraantallen uit 2014 van de plank te halen. Hierin krijgen provincies en gemeenten meer wettelijke bevoegdheden om het aantal dieren in een bepaald gebied te regelen.

  Zowel Hoevenaars als Verkampen lopen er niet voor weg. "Maar", zo vindt Verkampen, "dan moet de politiek ook over de brug komen. Zorg voor goede regelingen voor boeren die willen stoppen. Als boeren die wel door willen vervolgens een deel van de vrijkomende dierrechten kunnen overnemen, neemt onder aan de streep het aantal dieren af. De bestaande regels moeten opnieuw tegen het licht gehouden worden."

  Lees zaterdag het hele artikel in het ED, of via de digitale krant.