article
1.6381129
ELSENDORP - Ongeveer 500 schapen passeerden maandag in Elsendorp de slachterij op de dag van het Offerfeest. Het ED kreeg een kijkje in de keuken van het ritueel slachten.
Voor Offerfeest slachten met één vloeiende messnee in Elsendorp
ELSENDORP - Ongeveer 500 schapen passeerden maandag in Elsendorp de slachterij op de dag van het Offerfeest. Het ED kreeg een kijkje in de keuken van het ritueel slachten.
http://www.ed.nl/regio/gemert-e-o/gemert-bakel/voor-offerfeest-slachten-met-%C3%A9%C3%A9n-vloeiende-messnee-in-elsendorp-1.6381129
2016-09-13T04:00:00+0000
http://www.ed.nl/polopoly_fs/1.6382298.1473719113!image/image-6382298.JPG
Helmond,Evenement,hermes
Gemert-Bakel
Home / Regio / Gemert e.o. / Gemert-Bakel / Voor Offerfeest slachten met één vloeiende messnee in Elsendorp

Voor Offerfeest slachten met één vloeiende messnee in Elsendorp

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Fotograaf
  ELSENDORP - Ongeveer 500 schapen passeerden maandag in Elsendorp de slachterij op de dag van het Offerfeest. Het ED kreeg een kijkje in de keuken van het ritueel slachten. 

  Het zit de grootste tijd verborgen achter zijn lichaam. Het mes. Pas als het schaap op zijn rug op de slachtbank ligt, doet Zarroy senior een stap naar voren. Daarna volgt er met het lemmet één vloeiende beweging langs de keel van het dier. Met zijn andere hand klopt hij zachtjes op de buik van het schaap. Alsof hij het wil troosten. Geruststellen. 

  Discussie
  Hij mag dan met zijn laarzen in het bloed staan, toch is hier geen gewetensloze slachter bezig. "Officieel is het trouwens snijder", legt zijn zoon Noureddine Zarroy uit. "We slachten het schaap niet, maar snijden alleen de keel door." Het Helmondse D66-raadslid wil op de dag van het Offerfeest wel een kijkje in de keuken geven. Vooral met in het achterhoofd de discussie over ritueel slachten. "Want we staan hier niet met schapen te gooien of iets dergelijks."

  Onvermijdelijke dood
  Buiten de slachterij in Elsendorp, een van de weinige plekken in de regio waar ritueel wordt geslacht, wacht een kudde schapen op de onvermijdelijke dood. Maar tot het fatale moment mogen ze zich daar zo min mogelijk van bewust zijn. Ze worden met zachte hand richting de slachterij geduwd. Elke keer als een schaap de drempel is gepasseerd, gaat de deur weer snel dicht.

  Zarroy: "Dan zien de andere schapen niet wat hen te wachten staat. Daarom houdt mijn vader het mes ook elke keer verborgen. Pas op het allerlaatste moment moet zo'n schaap beseffen wat er gebeurt. Dan moet het ook in één beweging gebeuren. Zodat hij maar één keer pijn heeft."

  Maar alle voorzichtigheid ten spijt, de dieren worden toch onverdoofd gedood. Waarom eigenlijk? "Omdat we geen vlees eten van dieren waar nog bloed in zit", vertelt Helmonder Ahmed Yahia, ook snijder. "Een schaap bloedt alleen echt leeg als hij bij bewustzijn is. Als het dier verdoofd is, klopt het hart daar niet goed genoeg voor."

  Lees dinsdag het hele artikel in het ED, of via de digitale krant.