article
1.6182248
LIESHOUT - Harmonie St. Caecilia vierde dit weekend het 140-jarig bestaan. Tegelijkertijd lopen overal in het land orkesten leeg. Hoe zit dat in deze regio? Staat de harmonie op uitsterven?
Harmonie St. Caecilia uit Lieshout bestaat 140 jaar; veel leegloop bij andere orkesten
LIESHOUT - Harmonie St. Caecilia vierde dit weekend het 140-jarig bestaan. Tegelijkertijd lopen overal in het land orkesten leeg. Hoe zit dat in deze regio? Staat de harmonie op uitsterven?
http://www.ed.nl/regio/gemert-e-o/laarbeek/harmonie-st-caecilia-uit-lieshout-bestaat-140-jaar-veel-leegloop-bij-andere-orkesten-1.6182248
2016-07-11T04:00:00+0000
http://www.ed.nl/polopoly_fs/1.6182261.1468185123!image/image-6182261.jpg
Laarbeek,Muziek,hermes
Laarbeek
Home / Regio / Gemert e.o. / Laarbeek / Harmonie St. Caecilia uit Lieshout bestaat 140 jaar; veel leegloop bij andere orkesten

Harmonie St. Caecilia uit Lieshout bestaat 140 jaar; veel leegloop bij andere orkesten

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   De Harmonie battle in Lieshout
   Fotograaf
  LIESHOUT - Harmonie St. Caecilia vierde dit weekend het 140-jarig bestaan. Tegelijkertijd lopen overal in het land orkesten leeg. Hoe zit dat in deze regio? Staat de harmonie op uitsterven?

  Het is sauna-warm, maar toch trekt er een collectieve kippenvelgolf de muziektent door. De veroorzakers: harmonie O&U uit Beek en Donk. Ze hebben voor de gelegenheid versterking van een waanzinnige zangeres. Die haalt uit, galmt na en verplettert ons met het Bond-nummer License to Kill.

  In het publiek noteert jurylid Stijn Rutten zijn oordeel in puntvorm. Wie zal de battle van regionale orkesten winnen?

  Die vraag lijkt bijzaak deze zondagmiddag in hartje Lieshout. Meespelen is voor de meesten belangrijker dan winnen, zal Rob van Doore (29, slagwerk) uit Beek en Donk later vertellen. Zijn harmonie O&U is een van de vijf orkesten uit de regio die vandaag deelneemt aan de battle. Een wedstrijd om de eer en ter ere van het 140-jarig bestaan van St. Caecilia uit Lieshout.

  O&U is een orkest met een lage gemiddelde leeftijd. "Wij zijn vrij jong allemaal. En er is ook veel aanwas. Ik denk helemaal niet dat de harmonie uitsterft. Ik denk juist dat het weer populair wordt, door al die muziekprogramma's op tv." Ondertussen heeft Rob een conservatoriumopleiding afgerond. "En ik ben er hier gewoon bijgebleven. Voor de gezelligheid, maar ook omdat we leuke muziek maken, samen."

  "Veel orkesten lopen leeg, dat klopt", zegt Ben Engels (63, bas). "Maar je moet er natuurlijk wel wat voor doen om de jeugd er warm voor te krijgen, hè. Hier gaan ze bijvoorbeeld naar de Zwarte Cross om op te treden." Ook bij de jarige St. Caecilianen wordt alles op alles gezet om meer jongeren aan te trekken.

  Lees alles in het ED van maandag of in de digitale krant.