article
1.6086081
HELMOND - De spandoeken van bewoners van de Annawijk waren zaterdag meer dan een protest tegen de komst van vluchtelingen. De buurt voelt zich al jaren in de steek gelaten.
Annawijk voelt zich afvoerputje Helmond
HELMOND - De spandoeken van bewoners van de Annawijk waren zaterdag meer dan een protest tegen de komst van vluchtelingen. De buurt voelt zich al jaren in de steek gelaten.
http://www.ed.nl/regio/helmond/annawijk-voelt-zich-afvoerputje-helmond-1.6086081
2016-06-07T08:32:00+0000
http://www.ed.nl/polopoly_fs/1.6079161.1465055686!image/image-6079161.JPG
Helmond,Vluchteling,hermes
Helmond
Home / Regio / Helmond / Annawijk voelt zich afvoerputje Helmond

Annawijk voelt zich afvoerputje Helmond

Foto's
1
Reacties
Reageer
  HELMOND - De spandoeken van bewoners van de Annawijk waren zaterdag meer dan een protest tegen de komst van vluchtelingen. De buurt voelt zich al jaren in de steek gelaten.

   "Die vluchtelingen zijn de druppel." Hij had beloofd om een enkele buurman op te trommelen. Maar aan het einde van de werkdag staat maandag de hele keuken van Henry Swinkels vol met mensen. Stuk voor stuk bewoners van de Helmondse Annawijk die zich zorgen maken. "En niet alleen om de vluchtelingen", zegt Swinkels. "Zij zijn de druppel."

  Aanleiding
  Die vluchtelingen waren wel de aanleiding om zaterdag een stel spandoeken op te hangen. Het vlakbij de wijk gelegen EHAD-terrein is aangewezen als een van de drie mogelijke locaties waar in Helmond straks vijfhonderd vluchtelingen komen te zitten. De buurt ziet het niet zitten. Maar de spandoeken zijn misschien nog wel meer een protest uit onvrede. Onvrede van een wijk die het gevoel heeft dat ze aan haar lot wordt overgelaten.

  Arbeiders
  De Annawijk ligt ten zuiden van het Helmondse centrum, ingeklemd tussen het spoor en het kanaal. Het is een wijk waar van oudsher veel arbeiders wonen. De mensen regelden alles onderling, ook omdat hun buurt letterlijk afgesneden lag van de rest van de stad. Vergeten. De Annawijk gaat volgens buurtbewoners achteruit: dealen, inbraken, autobranden. Liesbeth Meulendijks: "Er is steeds meer criminaliteit." Waar dat precies door komt, weet ze ook niet. "Maar ze stoppen hier tegenwoordig wel een hoop bras in de huizen."

  Meulendijks doelt op de vele mensen met sociale problemen die in de wijk begeleid wonen. Stichting Maatschappelijke Opvang (SMO) heeft er 24 in de Spoorstraat. Volgens de buurtbewoners zijn het er veel meer. Precieze cijfers ontbreken, maar dat hier gemiddeld meer mensen met sociale problemen worden gehuisvest dan elders in de stad staat wel vast.

  Verhoudingen kloppen niet
  De omschrijving 'afvoerputje van Helmond' valt. "De verhoudingen in de wijk kloppen niet meer als hier ook nog vluchtelingen naartoe komen", vertelt Swinkels. "We hebben al arbeidsmigranten en die lui van SMO. Er wonen hier dan meer mensen van buiten de wijk dan úit de wijk."