article
1.6262024
HELMOND - Neemt de gemeente Helmond gezondheidsrisico's voor bewoners van Brandevoort op langere termijn voor lief om een miljoenenstrop met bouwgrond te voorkomen? Bezorgde bezwaarmakers tegen de hoogspanningslijnen in de wijk denken van wel.
Bezwaarmakers: gemeente Helmond neemt grote gezondheidsrisico's met hoogspanning
HELMOND - Neemt de gemeente Helmond gezondheidsrisico's voor bewoners van Brandevoort op langere termijn voor lief om een miljoenenstrop met bouwgrond te voorkomen? Bezorgde bezwaarmakers tegen de hoogspanningslijnen in de wijk denken van wel.
http://www.ed.nl/regio/helmond/bezwaarmakers-gemeente-helmond-neemt-grote-gezondheidsrisico-s-met-hoogspanning-1.6262024
2016-08-13T04:00:00+0000
http://www.ed.nl/polopoly_fs/1.6203301.1468909964!image/image-6203301.jpg
Helmond,Gezondheid,hermes
Helmond
Home / Regio / Helmond / Bezwaarmakers: gemeente Helmond neemt grote gezondheidsrisico's met hoogspanning

Bezwaarmakers: gemeente Helmond neemt grote gezondheidsrisico's met hoogspanning

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Brandevoort
   Titel
   Brandevoort
   Fotograaf
   Locatie
   Brandevoort
  HELMOND - Neemt de gemeente Helmond gezondheidsrisico's voor bewoners van Brandevoort op langere termijn voor lief om een miljoenenstrop met bouwgrond te voorkomen? Bezorgde bezwaarmakers tegen de hoogspanningslijnen in de wijk denken van wel.

  Als de richtlijnen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) correct worden toegepast, is de risicostrook veel breder dan waar de gemeente nu van uitgaat. Dan wordt de 'magneetveldzone' – waar de elektromagnetische straling te sterk is – immers 75 meter aan beide zijden van de lijnen.

  Berekening
  De gemeente gaat uit van 'slechts' twee keer vijftig meter. Dat is gebaseerd op een berekening die niet in lijn is met die van het RIVM, bevestigt onderzoeker Gert Kelfkens van het instituut in een mail aan bezorgde omwonenden. De gemeente heeft het ingehuurde bureau Petersburg Consultants met lagere percentages van het stroomgebruik laten rekenen dan het RIVM voorschrijft. 'Rekenen met lagere percentages is niet in overeenstemming met de handreiking. Daarmee zou de toekomstbestendigheid van de magneetveldzone in het geding kunnen komen', schrijft Kelfkens.

  De rekenmethode van de gemeente is gericht op het werkelijk stroomgebruik nu en in de eerstekomende jaren. Dat komt neer op 25 procent en 16 procent benutting van de twee hoogspanningslijnen. Het RIVM schrijft echter voor dat je met 50 en 30 procent van de capaciteit moet rekenen. Het instituut gaat uit van de lange termijn, met het oog op de verwachte groeiende vraag naar stroom. De methode van de gemeente reikt niet verder dan 2020.

  Petersburg
  Wethouder Frans Stienen vertelde begin juli dat hij de nieuwe Handreiking 4.1 van het RIVM had laten doorberekenen voor Brandevoort. Het ingehuurde bureau Petersburg paste in een rapport van 24 juni de richtlijnen van het RIVM toe en kwam toen nog tot de conclusie dat de magneetveldzone 2 x 75 meter is. Dat zou een streep door veel bouwplannen betekenen. Gemeente en projectontwikkelaars zouden miljoenen moeten afboeken op duur aangekochte grond. Het rijk adviseert al sinds 2005 om in risicozones niet meer te bouwen. Langdurige blootstelling aan te veel straling levert een verhoogde kans op leukemie bij kinderen op.

  Stienen gaf direct op 24 juni een nieuwe opdracht aan Petersburg: maak een nieuwe berekening op basis van de feitelijke belasting van de twee lijnen. De methode van het RIVM werd losgelaten. En dit leverde op 1 juli een heel andere conclusie op: een magneetveldzone van 2 x 50 meter. Daarop maakte Stienen bekend dat hij één van de twee lijnen ondergronds wilde laten leggen om de strook verder te versmallen, naar 2 x 45 meter; net genoeg om alle huizen buiten de magneetveldzone te houden.

  Manipulatie en misleiding
  "Dit is manipulatie en misleiding. Mensen met een huis en grond daar krijgen het nooit meer verkocht", reageert Floor Swinkels, die al jaren met de gemeente strijdt over de hoogspanningsmasten. Gemeenten mogen, als ze dat beargumenteren, afwijken van het rijksadvies, zegt Mathieu Pruppers van het RIVM. "Dit gaat meer over de vraag: hoe kijk je naar de toekomst? Hoe ver wil je als gemeente vooruit kijken?" De gemeente Helmond kon niet reageren.