article
1.5616134
HELMOND - De studenten van de Topklas Veehouderij aan de Helicon mbo's in Helmond en Den Bosch weten dat hun sector in zwaar weer verkeert. Veranderingen zijn noodzakelijk. Maar hoe doe je dat?
Brabantse veehouders van de toekomst weten dat sector snel moet veranderen
HELMOND - De studenten van de Topklas Veehouderij aan de Helicon mbo's in Helmond en Den Bosch weten dat hun sector in zwaar weer verkeert. Veranderingen zijn noodzakelijk. Maar hoe doe je dat?
http://www.ed.nl/regio/helmond/brabantse-veehouders-van-de-toekomst-weten-dat-sector-snel-moet-veranderen-1.5616134
2016-01-12T05:00:00+0000
http://www.ed.nl/polopoly_fs/1.5616194.1452525551!image/image-5616194.JPG
Helmond,MBO,Beroepsonderwijs,Veehouderij,hermes
Helmond
Home / Regio / Helmond / Brabantse veehouders van de toekomst weten dat sector snel moet veranderen

Brabantse veehouders van de toekomst weten dat sector snel moet veranderen

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Van links naar rechts: Frans van Haperen, Eline Hoeven en Frank van der Heijden.
   Fotograaf
  HELMOND - De studenten van de Topklas Veehouderij aan de Helicon mbo's in Helmond en Den Bosch weten dat hun sector in zwaar weer verkeert. Veranderingen zijn noodzakelijk. Maar hoe doe je dat?

  Topondernemer in de pluimveewereld Cor van de Ven kan zijn borst nat maken. Dinsdag komen de elf studenten van de Helicon Topklas Veehouderij uit Helmond bij zijn Vencomatic in Eersel op bezoek om hem het hemd van het lijf te vragen. Op hun lippen brandende vragen als 'Wat moet je doen om de top te bereiken' en misschien belangrijker: 'Hoe blijf je daar?'

  Innovatie

  Het idee is ambitieus: De boeren van de toekomst op de Helicon mbo's in Helmond en Den Bosch richten zich de resterende maanden van het huidige schooljaar op innovaties in de veehouderij. Doel: de sector moet in 2020 weer financieel gezond zijn. Dat kan alleen als boeren hun bedrijven klaarstomen voor een veranderende maatschappij.

  En er is haast bij weten ook de topklasstudenten Eline Hoeven (24) uit Oirschot en Frank van der Heijden (19) uit Westerbeek.

  Als dochter en zoon van twee families in de varkensbranche weten ze hoe de vlag erbij hangt. "Het is echt verschrikkelijk wat er gebeurt. De ene na de andere varkensboer moet noodgedwongen stoppen met zijn bedrijf. 't Is zunt", verzucht Eline. Toch blijft haar glas halfvol.

  Openheid

  De aanstaande moeder is vastbesloten om in de voetsporen van haar vader te treden. "Dat is mijn grote voorbeeld. Hij denkt bij ons zeugenbedrijf in ontwikkelingen en gaat innovatie niet uit de weg." Topklasgenoot Frank kiest voor een kleinschalig bedrijf. Bedoeld voor de lokale markt. "Net als mijn vader wil ik open staan naar de burgers toe. Laten zien hoe het bij ons gaat."

  Frans van Haperen heeft als directeur Bedrijven van de Rabobank Peel Noord zitting in de adviesgroep die de Topklas Veehouderij ondersteunt. Hij ziet grote verschillen bij de topklasstudenten. "Je moet als ondernemer tegenwoordig met je gezicht naar de samenleving staan. Wij roepen de jongeren op om de uitdagingen niet niet uit de weg te gaan."

  Draagvlak

  De bank heeft geen glazen bol, maar weet dat een breed maatschappelijk draagvlak absoluut noodzakelijk is. "We hebben elkaar nodig om de sector te behouden."

  Cor van de Ven bewaart zijn advies voor de toppers van Helicon. "Ik wil wel kwijt dat ik de bezorgdheid van de jongeren begrijp. De boeren hebben het zwaar."