article
1.6261657
HELMOND - Op maandagmiddag 29 juni 2015 ging aan de Houtse Parallelweg de oude loods van Munsters Metaal in vlammen op. Drie uur voor de brand was Cor Kroon nog in het pand.
Brand was nog niet het ergste voor Munsters Metaal in Helmond
HELMOND - Op maandagmiddag 29 juni 2015 ging aan de Houtse Parallelweg de oude loods van Munsters Metaal in vlammen op. Drie uur voor de brand was Cor Kroon nog in het pand.
http://www.ed.nl/regio/helmond/brand-was-nog-niet-het-ergste-voor-munsters-metaal-in-helmond-1.6261657
2016-08-13T04:00:00+0000
http://www.ed.nl/polopoly_fs/1.6261658.1471017828!image/image-6261658.JPG
Helmond,Brand,Crisis,Industrie,Munsters Metaal,hermes
Helmond
Home / Regio / Helmond / Brand was nog niet het ergste voor Munsters Metaal in Helmond

Brand was nog niet het ergste voor Munsters Metaal in Helmond

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Cor Kroon in de huidige bedrijfshal van Munsters Metaal aan de Haagse Beemdweg in Helmond.
   Fotograaf
  HELMOND - Op maandagmiddag 29 juni 2015 ging aan de Houtse Parallelweg de oude loods van Munsters Metaal in vlammen op.  Drie uur voor de brand was Cor Kroon nog in het pand. 

  De gasopnemer kwam voor de meterstanden. Bij het zien van de verzameling raceauto's in de hal vertelde de gasopnemer over een oude Fiat die hij aan het opknappen was. "Daar hebben we nog lang over gepraat."

  Kleinkinderen
  Kroon moest zich daarna haasten om de kleinkinderen van school te halen. "Het was mooi weer, maar ze wilden tv kijken. Ik gaf ze te drinken. Mee direct belde de buurman. Hij zei: er komt rook uit jouw oude bouw en ik hoor knallen. Ik zei tegen de kinderen: blijf hier." Kroon sloot alle ramen en rende naar de oude loods van Munsters Metaal. Ver hoefde hij niet te rennen: het gebouw stond naast zijn huis. Ver kwam hij evenmin: hitte en rook joegen hem de hal uit.

  Geen brandstichting
  De fabriek was niet meer dagelijks in gebruik. Medewerkers van Munsters zaagden er soms wat en Kroon sleutelde er aan zijn racewagens. Een brug en zeven auto's van de merken MG, Mini, een Opel Corsa en een Opel Kadett gingen ook verloren.

  Na een week oordeelde de politie: geen brandstichting. De precieze oorzaak is niet opgehelderd. Vermoedelijk ligt die in dakwerkzaamheden aan een naburig huis. "'t is pech, 't is weg. Alleen materieel. Geen gewonden. Ik ergerde me kapot dat het spul weg was. De racehobby moest op een laag pitje."

  Niet stilstaan bij verlies
  Noem het nuchterheid, zegt Kroon met een afwerend gebaar. De 70-jarige Helmonder is niet iemand die lang stil wil staan bij verlies. Als ondernemer wil hij door en de toekomst van de zaak veiligstellen. Daarvoor moesten hij en broer Jan (68, mede-directielid) in roerige tijden alle zeilen bijzetten.

  Lees het hele verhaal zaterdag in het ED of in de digitale krant.