article
1.6434798
HELMOND - Twaalf jaar lang hielp Greetje Swinkels in Helmond borstkankerpatiënten om zich na amputaties weer vrouwelijk te voelen. Nu zwaait ze af.
Greetje uit Helmond hielp twaalf jaar lang vrouwen met borstkanker zich weer vrouwelijk te voelen
HELMOND - Twaalf jaar lang hielp Greetje Swinkels in Helmond borstkankerpatiënten om zich na amputaties weer vrouwelijk te voelen. Nu zwaait ze af.
http://www.ed.nl/regio/helmond/greetje-uit-helmond-hielp-twaalf-jaar-lang-vrouwen-met-borstkanker-zich-weer-vrouwelijk-te-voelen-1.6434798
2016-09-24T04:00:00+0000
http://www.ed.nl/polopoly_fs/1.6435416.1474651893!image/image-6435416.jpg
Helmond,Kanker,hermes
Helmond
Home / Regio / Helmond / Greetje uit Helmond hielp twaalf jaar lang vrouwen met borstkanker zich weer vrouwelijk te voelen

Greetje uit Helmond hielp twaalf jaar lang vrouwen met borstkanker zich weer vrouwelijk te voelen

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Greetje Swinkels
   Fotograaf
  HELMOND - Twaalf jaar lang hielp Greetje Swinkels in Helmond borstkankerpatiënten om zich na amputaties weer vrouwelijk te voelen. Nu zwaait ze af.

  Het voelt niet prettig. Na een behandeling tegen kanker is een van je borsten afgezet. Dan sta je daar in die lingeriezaak en moet je de jonge verkoopster achter de balie uitleggen dat je nog maar één borst hebt. Vervolgens moet je tussen alle andere klanten die wel nog hun beide borsten hebben een bh passen. Nauwelijks privacy. 

  Borstprotheses en bh's
  Greetje Swinkels (57) kreeg als verpleegkundige geregeld dergelijke ervaringen te horen van de vrouwen die ze in het ziekenhuis in Geldrop begeleidde bij borstkanker. Het was reden voor de Helmondse om een eigen zaak te starten in borstprotheses en bh's. Speciaal voor deze vrouwen. Na twaalf jaar, en met 1400 vrouwen in haar klantenbestand, nam ze gisteren afscheid.

  Swinkels ontving altijd één klant per keer, omdat ze besefte dat privacy voor deze vrouwen belangrijk was. Ze nam ook de tijd: "De vrouwen kwamen niet alleen om een bh te passen. Sommige gooiden hun levensverhaal op tafel. Dat hun huwelijk was gestrand nadat ze nog maar één borst hadden. Dat ze onzeker waren over hoe ze hun seksleven moesten oppakken. Dan wil je niet dat die vrouwen het gevoel hebben dat de volgende klant alweer voor de deur staat."

  Vrouwelijk voelen
  Maar volgens Swinkels kwamen de vrouwen vooral om zich weer vrouwelijk te voelen: "Ze trokken zo'n bh aan met een strak t-shirt erover. En dan keken ze als eerste recht naar beneden en zagen dat hun borsten weer symmetrisch waren. Dat geeft hen natuurlijk het vertrouwen om zich onder de mensen te begeven."