article
1.6030274
HELMOND - Helmond wil de slimste wijk van het land, misschien wel van de wereld bouwen. In Brandevoort reserveert de stad 85 hectare voor een dorp waar alles slim en duurzaam is georganiseerd.
Helmond droomt van slimste woonwijk
HELMOND - Helmond wil de slimste wijk van het land, misschien wel van de wereld bouwen. In Brandevoort reserveert de stad 85 hectare voor een dorp waar alles slim en duurzaam is georganiseerd.
http://www.ed.nl/regio/helmond/helmond-droomt-van-slimste-woonwijk-1.6030274
2016-05-20T04:00:00+0000
http://www.ed.nl/polopoly_fs/1.6030915.1463684791!image/image-6030915.jpg
Helmond,Duurzaamheid,Technologie,Wonen,hermes
Helmond
Home / Regio / Helmond / Helmond droomt van slimste woonwijk

Helmond droomt van slimste woonwijk

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Naast het al gebouwde deel van Brandevoort wil Helmond een nieuwe wijk bouwen die bol staat van duurzaamheid.
  HELMOND - Helmond wil de slimste wijk van het land, misschien wel van de wereld bouwen. In Brandevoort reserveert de stad 85 hectare voor een dorp waar alles slim en duurzaam is georganiseerd.

   Bewoners delen voorzieningen als auto's en zorg, huizen zijn zelfvoorzienend op het gebied van energie en slimme techniek draagt bij aan veiligheid. 'Brainport Smart Village' moet verrijzen in de De Marke, een stuk Brandevoort ten noorden van het spoor. Er is ruimte voor maximaal duizend woningen.

  Droombeeld
  Met dat droombeeld gaat het Helmondse gemeentebestuur de komende tijd de boer op. In samenwerking met onder meer projectontwikkelaars, grondeigenaren en TU/e wil Helmond de wijk vormgeven. "Het is een unieke locatie," vindt burgemeester Elly Blanksma. "Midden in de slimste regio van het land, met vlakbij de High Tech Campus en TU/e."

  Zelfvoorzienend
  Het plan is niet helemaal nieuw. In 2014 lanceerde Helmond het idee voor een 'slimme straat' die compleet zelfvoorzienend zou zijn en waar bewoners auto's en meer met elkaar zouden delen. De belangstelling stokte bij een handvol geïnteresseerden. "We kregen geen geschikte locatie in beeld", aldus een woordvoerster van de gemeente. "Nu hebben we blanco grond. En de schaal is groter, waardoor het voor partners aantrekkelijker is mee te doen. Ideeën van toen nemen we mee."

  Doelen
  Het nieuwe, uitgebreidere plan dient drie doelen. Ten eerste kan de slimme wijk ondernemers aantrekken en de bouw van Brandevoort stimuleren. Dat biedt nieuwe inkomsten voor de stad. Daarnaast wil Helmond zich onderscheiden met innovatieve oplossingen. Ten derde leveren experimenten in de slimme wijk mogelijk toepassingen op voor elders in de stad.

  Lees het hele artikel vrijdag in het ED of in de digitale krant