article
1.6088053
HELMOND - Ze had haar kater een hazelnootje gegeven. Meer niet. Een paar dagen later begon het in huis ineens te stinken. "Ik dacht: wat is dat toch voor geur?", vertelt de Helmondse Annemie.
Hulp voor baasjes uit Helmond die fikse nota's dierenarts niet kunnen betalen
HELMOND - Ze had haar kater een hazelnootje gegeven. Meer niet. Een paar dagen later begon het in huis ineens te stinken. "Ik dacht: wat is dat toch voor geur?", vertelt de Helmondse Annemie.
http://www.ed.nl/regio/helmond/hulp-voor-baasjes-uit-helmond-die-fikse-nota-s-dierenarts-niet-kunnen-betalen-1.6088053
2016-06-08T04:00:00+0000
http://www.ed.nl/polopoly_fs/1.6088449.1465328520!image/image-6088449.jpg
Helmond,Huisdier,hermes
Helmond
Home / Regio / Helmond / Hulp voor baasjes uit Helmond die fikse nota's dierenarts niet kunnen betalen

Hulp voor baasjes uit Helmond die fikse nota's dierenarts niet kunnen betalen

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Annemie met haar kat
   Fotograaf
  HELMOND - Ze had haar kater een hazelnootje gegeven. Meer niet. Een paar dagen later begon het in huis ineens te stinken. "Ik dacht: wat is dat toch voor geur?", vertelt de Helmondse Annemie.

  "Totdat ik zag dat Blacky aan het overgeven was. Het leek net stront."

  Operatie
  Bij de dierenarts blijkt dat de hazelnoot klem is komen te zitten in de darm en heel de stoelgang blokkeert. De kat moet worden geopereerd. Kosten: 850 euro. Het is voor Annemie, die elk dubbeltje drie keer moet omdraaien, zo'n beetje haar jaarbudget voor eten en kleren. Ze twijfelde niettemin geen seconde.

  Het zijn de voorbeelden waarover politieke partij Helmond Aktief vorige week aan de bel trok. De rekeningen van de dierenarts zijn met regelmaat fors. Het zijn bedragen die nauwelijks zijn op te hoesten voor mensen die rond moeten komen van een uitkering. Volgens de partij moet worden gekeken hoe de Helmonder met een kleine portemonnee hiermee kan worden geholpen, zodat ook zij een huisdier kunnen hebben. De rest van de gemeenteraad schaarde zich achter dit idee.

  Uitkering
  Annemie zou blij zijn met elke hulp. Ze is longpatiënt en heeft twee 'versleten knieeën'. Lopen gaat moeizaam, lang staan ook. Werken is volgens haar dan ook geen optie. En dus leven zij en haar volwassen dochter Cindy beiden van een uitkering. Trek daar alle vaste lasten vanaf en er blijft elke maand zestig euro over. Annemie wijst naar de bovenste la van een kastje naast de eettafel. Daar ligt haar portemonnee. "Er zit nog 1,80 euro in en de maand duurt nog twee weken."

  Blacky, bijna veertien jaar oud, stamt nog uit de 'betere tijd'. Toen het bij Annemie financieel een stuk minder wankel was dan nu. Dat zij en haar dochter nu nauwelijks geld hebben om zelf te eten, betekent niet dat ze de huisdieren wegdoen. Geen denken aan. "We hebben geen geld om een keer op het terras te zitten of naar de bioscoop te gaan", zegt dochter Cindy, die zelf een cavia heeft. "En we gaan al helemaal niet op vakantie. Dus een huisdier is het enige dat we hebben."