article
1.6129770
HELMOND - De zolder van het Kasteel in Helmond was woensdag even toegankelijk voor publiek. In 2017 mag iedereen er een kijkje nemen, maar eerst heropent de rest van museum eind december.
Kijkje op zolder Kasteel Helmond, waar óók verhalen liggen
HELMOND - De zolder van het Kasteel in Helmond was woensdag even toegankelijk voor publiek. In 2017 mag iedereen er een kijkje nemen, maar eerst heropent de rest van museum eind december.
http://www.ed.nl/regio/helmond/kijkje-op-zolder-kasteel-helmond-waar-%C3%B3%C3%B3k-verhalen-liggen-1.6129770
2016-06-23T04:00:00+0000
http://www.ed.nl/polopoly_fs/1.6129771.1466632648!image/image-6129771.JPG
Helmond,Historie,Kasteel Helmond,Vuurvogel,hermes
Helmond
Home / Regio / Helmond / Kijkje op zolder Kasteel Helmond, waar óók verhalen liggen

Kijkje op zolder Kasteel Helmond, waar óók verhalen liggen

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Leerlingen van de Vuurvogel mochten bij hoge uitzondering op het dak van Kasteel Helmond staan. Romeijn Scheerder mocht zelfs de naam van de school in een leisteen krassen.
   Fotograaf
  HELMOND - De zolder van het Kasteel in Helmond was woensdag even toegankelijk voor publiek. In 2017 mag iedereen er een kijkje nemen, maar eerst heropent de rest van museum eind december.

  "Dus die balk is echt uit veertienhonderd-nog-wat?" Romeijn Scheerder (10) wil het zeker weten. "Ja, zeer waarschijnlijk is dit origineel hout van de eerste bouw van het kasteel", antwoordt Rosie Lelivelt van Kasteel Helmond. Romeijn staat met een dozijn mede-leerlingen van basisschool De Vuurvogel uit Helmond in de hoogste punt van de noordwestelijke toren. Boven het raam met uitzicht op de stad zit een zwartgeblakerde eikenhouten balk ingemetseld. Lelivelt vertelt dat die donkere kleur is ontstaan tijdens de grote brand van 1568. Toen raakte het Kasteel zwaar beschadigd, maar stortte niet geheel in. Dat is het mooie van eikenhout: het blijft heel tijdens een fik.

  Bijzondere plek
  Dat verhaal én meer is te vertellen op de zolderverdieping van het Kasteel. Een bijzondere plek, want de bovenste etage is normaal gesproken dicht voor het publiek. Woensdag mocht een groepje van De Vuurvogel een kijkje nemen. Als bedankje, want de kinderen hadden een poos terug meegedacht over de vraag hoe het Kasteel ingericht moet worden.

  Op 20 december heropent het museumgedeelte met een nieuwe presentatie. Met veel video, geluid, projecties en kunstzinnige maquettes beleeft de bezoeker vijf belangrijke periodes van het Kasteel.

  Lees het hele artikel donderdag in het ED of in de digitale krant