article
1.6046126
HELMOND - De kindervoedselbank van de stichting Durf Jij staat op straat. De van oorsprong Bakelse stichting had een ruimte aan de Evertsenstraat in Helmond in bruikleen, maar afgelopen weekend bleken alle sloten vervangen te zijn.
Kindervoedselbank 'Durf Jij' in Helmond op straat gezet
HELMOND - De kindervoedselbank van de stichting Durf Jij staat op straat. De van oorsprong Bakelse stichting had een ruimte aan de Evertsenstraat in Helmond in bruikleen, maar afgelopen weekend bleken alle sloten vervangen te zijn.
http://www.ed.nl/regio/helmond/kindervoedselbank-durf-jij-in-helmond-op-straat-gezet-1.6046126
2016-05-25T04:00:00+0000
http://www.ed.nl/polopoly_fs/1.4570321.1438970067!image/image-4570321.JPG
Helmond,Geld,Armoede,hermes
Helmond
Home / Regio / Helmond / Kindervoedselbank 'Durf Jij' in Helmond op straat gezet

Kindervoedselbank 'Durf Jij' in Helmond op straat gezet

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Appels.
   Fotograaf
  HELMOND - De kindervoedselbank van de stichting Durf Jij staat op straat. De van oorsprong Bakelse stichting had een ruimte aan de Evertsenstraat in Helmond in bruikleen, maar afgelopen weekend bleken alle sloten vervangen te zijn.

  "We konden er zondag ineens niet meer in. Toen hebben we de uitgifte voor de kindervoedselbank maar buiten gedaan", vertelt oprichtster van Durf Jij Marijke Garib.

  Woonpartners
  Volgens haar heeft woningcorporatie Woonpartners, eigenaar van het pand waar voorheen de Stadsradio gevestigd was, de opzegging zonder opgaaf van redenen gedaan. Volgens Woonpartners is Durf Jij zelf de veroorzaker van het probleem. "We juichen het initiatief juist toe en hadden de intentie om een bruikleenovereenkomst af te sluiten. Maar de stichting is een aantal afspraken niet nagekomen, en daarom gaat de overeenkomst niet door."

  Volgens de Bakelse staan er nog spullen van de voedselbank binnen. "Voor de kleintjes hebben we daarom zondag niets mee kunnen geven. Wel hebben we vers fruit en brood gekregen om uit te delen."

  De stichting Durf Jij is in 2007 opgericht om mensen met lage inkomens te helpen.

  Lees het hele artikel in het ED van woensdag, of via de digitale krant.

   

   

  Raad: ED was niet zorgvuldig in kwestie Garib

  27 oktober 2016

  Het Eindhovens Dagblad heeft jegens voorzitter Marijke Garib van de Helmondse goededoelenstichting Durf Jij? 'onzorgvuldig' gehandeld, oordeelt de Raad voor de Journalistiek. In een verhaal op 25 mei stonden volgens de raad 'ernstige beschuldigingen' over Garib, waar aan haar 'onvoldoende wederhoor' is gegeven dan wel 'het eventuele wederhoor niet adequaat' in het stuk is verwerkt.

  De krant besteedde aandacht aan de rol van mevrouw Garib nadat de Kindervoedselbank in Helmond door woningbouwcorporatie Woonpartners op straat was gezet. Die wees haar 'persoon' als oorzaak aan. In het bestreden vervolgverhaal werd, gebaseerd op gesprekken met (oud-)bestuurders en medewerkers, een beeld geschetst van de wijze waarop Garib de stichting leidde. Ze zou geen tegenspraak dulden, er schuldig aan zijn dat de bankrekening van de stichting geblokkeerd was en geld hebben gedeclareerd terwijl zij geen factuur kon overhandigen.

  In haar klacht aan de raad stelde Garib dat 'de uitlatingen van bronnen niet geverifieerd zijn en dat er onvoldoende wederhoor is toegepast'. Verder verwijt ze de krant dat die niet alle kritiek aan haar heeft voorgelegd voor publicatie die voor haar als een verrassing kwam. 'Door het artikel hebben sponsoren zich teruggetrokken en zijn jongeren nu de dupe', merkt zij op.

  De raad geeft aan niet te beschikken over materiaal om vast te stellen 'welk standpunt juist is' en kan zich 'daarover dan ook niet uitspreken'. Evenmin kan de onafhankelijke instantie vaststellen of Garib vóór publicatie op de beschuldigingen heeft kunnen reageren. De raad: "Maar ook al is dat wel het geval geweest, dan moet worden geconstateerd dat de publicatie ten aanzien van deze beschuldigingen geen specifieke reactie van klagers bevat en dat het eventuele wederhoor dus niet adequaat in de publicatie is verwerkt'.