article
1.6097720
HELMOND - De westkant van Helmond verliest 136 jaar ervaring aan wijkverpleging. Drie vertrekkers van Buurtzorg namen afscheid in een 'Beatrix-koets' en haalden anekdotes op.
Koninklijk adieu na 136 jaar in wijkzorg in Helmond
HELMOND - De westkant van Helmond verliest 136 jaar ervaring aan wijkverpleging. Drie vertrekkers van Buurtzorg namen afscheid in een 'Beatrix-koets' en haalden anekdotes op.
http://www.ed.nl/regio/helmond/koninklijk-adieu-na-136-jaar-in-wijkzorg-in-helmond-1.6097720
2016-06-11T04:00:00+0000
http://www.ed.nl/polopoly_fs/1.6098117.1465584039!image/image-6098117.jpg
Helmond,Thuiszorg,hermes
Helmond
Home / Regio / Helmond / Koninklijk adieu na 136 jaar in wijkzorg in Helmond

Koninklijk adieu na 136 jaar in wijkzorg in Helmond

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Gemma Jansen (69), Irene van Raak (65) en Mieke van den Boomen (60) in de koets
   Fotograaf
  HELMOND - De westkant van Helmond verliest 136 jaar ervaring aan wijkverpleging. Drie vertrekkers van Buurtzorg namen afscheid in een 'Beatrix-koets' en haalden anekdotes op.

  Hun jonge collega's zouden in sommige gevallen nog met hun oren staan te klapperen, maar na gezamenlijk 136 jaar kijken de afzwaaiende wijkverpleegkundigen Gemma Jansen (69), Irene van Raak (65) en Mieke van den Boomen (60) nergens nog van op. Toch?

  Zes onderbroeken
  "Ik kan me herinneren dat ik ooit een huis binnenstapte dat helemaal volstond met televisies", vertelt Gemma Jansen. "Maar het vreemdste was dat die man zes onderbroeken over elkaar aanhad. Als hij een vieze onderbroek had trok hij er altijd een schone over aan. Ik ben wel eventjes bezig geweest om hem te wassen."

  Anekdotes
  Hun afscheid bij Buurtzorg (regio Stiphout, Warande, Brandevoort) levert vrijdag een stroom aan anekdotes op. Wat wil je ook. De drie werkten respectievelijk 53, 45 en 38 jaar in de zorg. Zoveel dienstjaren rechtvaardigen volgens hun collega's een afscheid in koninklijke stijl. In een koets, waarin ook Beatrix en Claus ooit zaten, werd het trio rondgeleid door Helmond.

  Eenmaal aan de koffie in het Warandepaviljoen borrelen opnieuw de herinneringen op. Van maden tussen de tenen van een patiënt tot liefdesbrieven. "En soms willen mannen dat je 'meer' doet dan alleen wassen", vult Irene van Raak aan. "Dan ben ik heel duidelijk: 'Ik ben geen escortservice.'" Opnieuw gelach.

  Kwetsbaar
  De drie haastten zich te zeggen dat dit ook weer niet zo vreemd is. Van Raak: "De cliënten zijn nu eenmaal in grote mate van je afhankelijk. De band is vaak intensief." Ze maakten de mensen mee in hun kwetsbare periodes, in de laatste weken van hun leven ook. Dat is de emotionele kant van het werk. Van den Boomen: "Dat hoort erbij als je bij de mensen over de vloer komt en dat geeft ook de meeste voldoening." Jansen vult aan: "Ik ga dit werk heel erg missen."

  Lees het hele verhaal in het ED van zaterdag of in de digitale krant.