article
1.6435693
HELMOND - Dat was schrikken. Jessica uit Helmond zat ongestoord in de bijstand. Ineens lag er die brief van de gemeente. Ze werd uitgenodigd voor een gesprek over het leveren van een 'tegenprestatie'.
Mensen met bijstand moeten tegenprestatie leveren in Peelgemeenten
HELMOND - Dat was schrikken. Jessica uit Helmond zat ongestoord in de bijstand. Ineens lag er die brief van de gemeente. Ze werd uitgenodigd voor een gesprek over het leveren van een 'tegenprestatie'.
http://www.ed.nl/regio/helmond/mensen-met-bijstand-moeten-tegenprestatie-leveren-in-peelgemeenten-1.6435693
2016-09-24T04:00:00+0000
http://www.ed.nl/polopoly_fs/1.4271905.1463587784!image/image-4271905.jpg
Helmond,Werkloosheid,Bijstand,hermes
Helmond
Home / Regio / Helmond / Mensen met bijstand moeten tegenprestatie leveren in Peelgemeenten

Mensen met bijstand moeten tegenprestatie leveren in Peelgemeenten

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Fotograaf
  HELMOND - Dat was schrikken. Jessica uit Helmond zat ongestoord in de bijstand. Ineens lag er die brief van de gemeente. Ze werd uitgenodigd voor een gesprek over het leveren van een 'tegenprestatie'.

  De zes Peelgemeenten geven zo sinds anderhalf jaar gezamenlijk uitvoering aan een maatregel die in de nieuwe participatiewet is opgenomen.

  Vrijwilligerswerk
  Jessica hoopte dat ze 'geen vervelende klusjes' moest gaan doen. In het gesprek met de participatiecoach hoorde ze eerst dat ze voor minimaal acht uur per week een tegenprestatie voor haar uitkering moest leveren. "Ik kreeg het benauwd. Hoe dan? Ik heb het al zo druk!" Tot haar geruststelling kreeg ze te horen dat ze al goed bezig was. Ze zorgde immers voor haar kinderen en zieke moeder én deed al vrijwilligerswerk op school. Dat telde allemaal! Opgelucht verliet Jessica de spreekkamer. Ze mocht over een halfjaar terugkomen.

  De zaak van Jessica wordt beschreven in een nota over de eerste ervaringen in Helmond en de Peel met de tegenprestatie-aanpak. Gemeenten mogen zelf invullen hoe ze dat doen. De bedoeling is dat mensen die langdurig thuiszitten maatschappelijk weer actief worden, door vrijwilligerswerk te doen.

  Dagbesteding of mantelzorg
  Uit opgevraagde cijfers blijkt dat dit langzaam op gang komt. In de ene gemeente lijkt het vooralsnog wat beter te lukken dan in de andere. Van de 1.882 bijstandsgerechtigden die in Helmond tot de doelgroep behoren, leveren er momenteel 69 een halfjaar een tegenprestatie, aangezet door de gemeente. Bij 195 andere mensen is dat niet (meer) nodig omdat ze zoals Jessica al vrijwilligerswerk doen, al een zinvolle dagbesteding hebben of mantelzorg verlenen. In totaal is in Helmond 14 procent van bijstandsgerechtigden nu sociaal actief.

  Lees alles in het ED van zaterdag of in de digitale krant.