article
1.5929496
HELMOND - Het ED volgde deze week het Peelland Interventieteam Arbeidsmigranten dat langsging bij Russen, Roemenen en Polen: „We zijn er niet om hen op hun flikker te geven.”
Met het Peelland Interventieteam langs bij Russen, Roemenen en Polen
HELMOND - Het ED volgde deze week het Peelland Interventieteam Arbeidsmigranten dat langsging bij Russen, Roemenen en Polen: „We zijn er niet om hen op hun flikker te geven.”
http://www.ed.nl/regio/helmond/met-het-peelland-interventieteam-langs-bij-russen-roemenen-en-polen-1.5929496
2016-04-16T04:00:00+0000
http://www.ed.nl/polopoly_fs/1.5929498.1460750102!image/image-5929498.JPG
Helmond,Vluchteling,hermes
Helmond
Home / Regio / Helmond / Met het Peelland Interventieteam langs bij Russen, Roemenen en Polen

Met het Peelland Interventieteam langs bij Russen, Roemenen en Polen

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Een piepkleine ruimte fungeert als slaapkamer.

  HELMOND -  Het ED volgde deze week het Peelland Interventieteam Arbeidsmigranten dat langsging bij Russen, Roemenen en Polen: „We zijn er niet om hen op hun flikker te geven.”

   

  De man oogt geslagen terwijl hij de autogarage in Stiphout uitsjokt. 

  Buiten draait hij een sjekkie en neemt een flinke hijs. Nicotine als medicijn tegen de schrik? Hij knikt. De man komt uit Azerbeidzjan, maar woont al tien jaar in Nederland. "Of ik hier werk?", herhaalt hij de vraag in gebroken Nederlands. "Nee, ik ben kunstenaar. Met de autogarage heb ik niks te maken. Écht niet."

  Misstanden
  De Azerbeidzjaan schrok zich zojuist een hoedje toen het Interventieteam Arbeidsmigranten, woensdagavond vijftien man sterk, binnenstapte. Deze bundeling van instellingen als de gemeente, arbeidsinspectie, UWV, omgevingsdienst en politie spoort misstanden op met veelal Oost- Europese werknemers in de Peel. Je verwacht een bezoekje aan komkommerkwekers op het platteland of slachterijen aan de rand van de stad. De eerste van vier controles vindt echter plaats bij een kleine garage in Stiphout, de Helmondse wijk op stand.

  Toevallig op bezoek
  In de garage treft het team drie mannen die stuk voor stuk zeggen dat ze er niet werken. "Nee, ze waren 'toevallig' op bezoek, ze moesten een vriend helpen: dat soort verhalen", vertelt de arbeidsinspecteur nadat hij ze heeft verhoord. "Maar ik zag een van die mannen toch echt met een slijptol in zijn hand staan toen we binnenstapten."

  Lees het uitgebreide verhaal in het ED van zaterdag of in de digitale krant.