article
1.5471757
HELMOND - Met de veroordeling door de rechter van Xycarb Ceramics in Helmond is voor de nabestaanden van Toon van der Loo de juridische nasleep van het bedrijfsongeval niet afgerond.
Nabestaanden overleden werknemer vinden boete voor Xycarb in Helmond te laag
HELMOND - Met de veroordeling door de rechter van Xycarb Ceramics in Helmond is voor de nabestaanden van Toon van der Loo de juridische nasleep van het bedrijfsongeval niet afgerond.
http://www.ed.nl/regio/helmond/nabestaanden-overleden-werknemer-vinden-boete-voor-xycarb-in-helmond-te-laag-1.5471757
2015-11-24T05:00:00+0000
http://www.ed.nl/polopoly_fs/1.4487697.1407933498!image/image-4487697.jpg
Helmond,Ongeval,Xycarb Ceramics,hermes
Helmond
Home / Regio / Helmond / Nabestaanden overleden werknemer vinden boete voor Xycarb in Helmond te laag

Nabestaanden overleden werknemer vinden boete voor Xycarb in Helmond te laag

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Fotograaf
  HELMOND - Met de veroordeling door de rechter van Xycarb Ceramics in Helmond is voor de nabestaanden van Toon van der Loo de juridische nasleep van het bedrijfsongeval niet afgerond. 

  De familie overweegt een civiele procedure voor een schadevergoeding te starten. "Gezien alles wat er gebeurd is, is die kans aanzienlijk", zegt Patrick van de Sande, broer van de weduwe van Van der Loo. De 57-jarige Veldhovenaar en collega Tonny Vissers overleden vorig jaar augustus bij reparatiewerk in een reactor bij Xycarb. 

  Ze zijn door argon (gas) gestikt. Eerdere onderhandelingen over een schadevergoeding met Xycarb en de verzekeraar strandden volgens Van de Sande op 35.000 euro.

  Hartinfarct

  Tijdens de rechtszitting op 9 november opperde de advocaat van Xycarb de mogelijkheid dat Van der Loo door een hartinfarct om het leven is gekomen. Dat is door zijn familie 'als een stomp in de maag' ervaren. Van de Sande: "Dat de rechtbank dit nu uitdrukkelijk verwerpt is voor de nabestaanden zeer belangrijk."

  Zuurstoftekort

  De rechter vindt het op basis van forensisch onderzoek 'onomstotelijk' dat de twee werknemers door zuurstoftekort zijn overleden. De rechter acht het bewezen dat Xycarb nalatig en onzorgvuldig is geweest.

  Lagere straf

  Xycarb, gevestigd op industrieterrein Hoogeind, maakt onderdelen voor de chipindustrie. Omdat het bedrijf volledig aan het onderzoek heeft meegewerkt en inmiddels veiligheidsmaatregelen heeft genomen, valt de straf (25.000 euro plus 125.000 euro waarvan 50.000 euro voorwaardelijk) lager uit dan justitie had geëist (180.000 euro). De nabestaanden van Van der Loo begrijpen dat niet, na 'zo veel tekortkomingen'.

  Xycarb respecteert de uitspraak en spreekt in een verklaring van 'een zwarte bladzijde'. 'De leerpunten zijn reeds doorgevoerd.'