article
1.6323899
HELMOND - Maandag is het twee jaar geleden dat Mien Graveland voor dood werd achterlaten na een overval. Justitie geeft de zoektocht naar de daders niet op. 'Deze zaak wil je per se oplossen.'
Officieren van justitie over zaak Mien Graveland uit Helmond: Ze zijn op haar losgegaan
HELMOND - Maandag is het twee jaar geleden dat Mien Graveland voor dood werd achterlaten na een overval. Justitie geeft de zoektocht naar de daders niet op. 'Deze zaak wil je per se oplossen.'
http://www.ed.nl/regio/helmond/officieren-van-justitie-over-zaak-mien-graveland-uit-helmond-ze-zijn-op-haar-losgegaan-1.6323899
2016-08-27T14:00:00+0000
http://www.ed.nl/polopoly_fs/1.6323894.1472657436!image/image-6323894.jpg
Helmond,Openbaar Ministerie,Overval,Mien Graveland,hermes
Helmond
Home / Regio / Helmond / Officieren van justitie over zaak Mien Graveland uit Helmond: Ze zijn op haar losgegaan

Officieren van justitie over zaak Mien Graveland uit Helmond: Ze zijn op haar losgegaan

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Links officier van justitie Caroline Krol met naast haar Juliette Nederlof.
   Fotograaf
  HELMOND - Maandag is het twee jaar geleden dat Mien Graveland voor dood werd achterlaten na een overval. Justitie geeft de zoektocht naar de daders niet op. 'Deze zaak wil je per se oplossen.'

  Het eerste jaar bleef het angstvallig stil, het tweede jaar waren er opeens drie aanhoudingen. De heftige zaak rond de dodelijke overval op Mien Graveland uit Helmond lijkt niettemin stroef te verlopen. Of-ie uiteindelijk wordt opgelost ligt onder andere in handen van de twee betrokken officieren van justitie Caroline Krol en Juliette Nederlof.

  De twee crimefighters beseffen maar al te goed dat het in de ogen van het publiek moeizaam lijkt te gaan. "We hebben nauwelijks technische sporen als vingerafdrukken", noemt Nederlof een deel van de oorzaak. "Agenten hebben Mien Graveland nog gesproken, maar ze was heel zwak en bijna niet te verstaan. Ze heeft verteld dat er mannen aan de deur stonden. Toen de ambulance kwam ging ze heel snel achteruit en overleed ze voordat ze opnieuw kon worden gehoord."

  Wat denken jullie dat er is gebeurd?

  Nederlof: "We begonnen met tien scenario's. Normaal kun je er vrij snel een aantal wegstrepen, maar dat viel door de weinige aanknopingspunten niet mee. We denken niet dat de daders vanuit Amsterdam naar Helmond zijn gekomen om deze vrouw te beroven. Het zijn eerder mensen die wisten dat zij alleen woonde."

  En dat ze geld had?

  Nederlof: "Haar man had een erfenis ontvangen vlak voordat hij overleed. Daar zou hij in de buurt ook trots over hebben verteld. Het is goed mogelijk dat het een jaar later tot de overval heeft geleid. Dat motief hebben we uitgebreid onderzocht. Overigens was er geen geld in huis tijdens de overval."

  Wat leidde uiteindelijk tot de aanhouding van de drie verdachten?

  Nederlof: "Getuigen hebben hun namen of bijnamen laten vallen. Ze zitten geen van drieën nog vast, maar ze blijven verdachten."

  Jullie hebben geen van de verdachten voor de rechter gebracht. Waarom niet?

  Krol: "Wil je iemand veroordeeld krijgen dan heb je sterker bewijs nodig dan om een verdachte in voorlopige hechtenis te houden. En je moet zeker weten dat je dat hebt. Want als de rechter hem vrijspreekt, kun je hem later, als je meer bewijs hebt, niet eenvoudig nog een keer voorgeleiden. Dat risico wilden we niet lopen."

  Hoe moet de zaak alsnog worden opgelost?

  Krol: "Er moeten mensen zijn die iets meer weten."

  Kunt u iets specifieker zijn?

  Krol: "Stel dat iemand de daders heeft verteld over de erfenis. Ik kan me voorstellen dat zo iemand is geschrokken toen hij in de krant las dat de vrouw niet alleen is overvallen, maar ook is overleden. Dat kan gaan knagen aan je geweten."

  Nederlof: "Want er is daar wel iets verschrikkelijks gebeurd. Dit was een oude frêle vrouw en daar is iemand helemaal op losgegaan. Ze was zó ontzettend toegetakeld, zó mishandeld. Ook bij de daders moet het geweten opspelen zodat ze dit een keer aan iemand kwijt willen. We hopen dat diegene zich bij ons meldt."

  Is daar alle hoop op gevestigd?

  Krol: "Nee, we hebben ook een dna-spoor dat vermoedelijk van een van de daders is. Het is niet van de drie eerdere verdachten en de dna-databank leverde ook nog geen match op."

  Dus jullie houden rekening met een scenario van vier daders?

  Krol: "Je moet verdachten en daders niet door elkaar halen. Om een voorbeeld te geven: stel dat een man op straat een vrouw doodschiet. Dan kan de ene ooggetuige zeggen dat het meneer A was en een andere noemt meneer B als de schutter. Dan heb je weliswaar twee verdachten, maar wel maar één dader. Dus bij vier verdachten kunnen er nog nog steeds maar twee daders zijn."

  Hoeveel onderzoek wordt er nu nog gedaan?

  Krol: "We zitten niet meer met twintig rechercheurs op de zaak, maar er druppelen nog steeds tips binnen. We geven niet op."

  Heeft dat ook te maken met de ernst van het misdrijf?

  Krol: "Ik denk niet dat jij in een land wil wonen waar iemand hier ongestraft mee wegkomt. Een onschuldige, oude vrouw zo toetakelen: dat zegt ook iets over hoe gevaarlijk de daders zijn en dat dit ook iemand anders kan overkomen. Dus ja, dat speelt zeker mee. Deze zaak wil je per se oplossen."

  Hoe groot achten jullie de kans dat deze zaak wordt opgelost?

  Krol: "Er kan bij wijze van spreken morgen een tip binnenkomen die tot de oplossing van de zaak leidt. Maar misschien komt dat moment nooit. Al hebben we natuurlijk een dna-spoor. Dus er kan ook zomaar een match komen als de dader ooit voor een andere zaak wordt gepakt."