article
1.6803127
HELMOND - Wat komt er tijdens de jaarwisseling allemaal op de politie af? Het ED liep een nieuwjaarsnacht lang mee.
Op oudejaarsavond mee met de politie in Helmond: eigenlijk een gewone stapavond
HELMOND - Wat komt er tijdens de jaarwisseling allemaal op de politie af? Het ED liep een nieuwjaarsnacht lang mee.
http://www.ed.nl/regio/helmond/op-oudejaarsavond-mee-met-de-politie-in-helmond-eigenlijk-een-gewone-stapavond-1.6803127
2017-01-02T02:00:00+0000
http://www.ed.nl/polopoly_fs/1.6803168.1483307909!image/image-6803168.jpg
Helmond,Politie,Jaarwisseling
Helmond
Home / Regio / Helmond / Op oudejaarsavond mee met de politie in Helmond: eigenlijk een gewone stapavond

Op oudejaarsavond mee met de politie in Helmond: eigenlijk een gewone stapavond

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Fred Riksma aan het werk op Oudejaarsavond
   Fotograaf
  HELMOND - Wat komt er tijdens de jaarwisseling allemaal op de politie af? Het ED liep een nieuwjaarsnacht lang mee. 

  Fred Riksma (54) is niet snel van de wijs te brengen. En dat is maar goed ook, want in zijn oortje krijgt hij de hele nacht door de ene na de andere onheilspellende mededeling ingefluisterd. Over een brandende auto in de Dr. Ledelstraat in Helmond, bijvoorbeeld. Of over een dronken bestuurder in Valkenswaard. Over een schuurbrand in Son en Breugel. Of over een vervelende Fransman met teveel xtc op bij Time Out in Gemert. 

  Briefing
  De briefing aan het begin van de dienst is in een klein zaaltje in het politiebureau aan de Kasteel-Traverse waar de ongeveer twintig agenten van een collega horen wat ze de komende nieuwjaarsnacht in grote lijnen te wachten staat. Via een videoverbinding luistert een aantal collega's op de bureaus in Gemert en Asten mee.

  „In feite is het een gewone uitgaansavond, zonder grote evenementen", houdt de agent zijn collega's voor. De enige bijzonderheid is dat er vannacht geen sluitingstijd geldt." 

  Rustig begin
  Rond kwart voor elf stappen we in de wagen van OVD'er 3091, het vaste roepnummer van officier van dienst Riksma. Hij zou er ook voor kunnen kiezen om zijn dienst grotendeels achter zijn bureau door te brengen, maar dat doet hij nooit. „Ik ben liever op straat, dan krijg ik beter mee wat er speelt." Als OVD'er bestrijkt Riksma een gebied dat zich uitstrekt van Gemert-Bakel, Deurne en Son en Breugel tot Valkenswaard, met Helmond als grootste gemeente. 

  Tot twaalf uur is het rustig op straat. Op het Havenplein in Helmond kun je een kanon afschieten zonder iemand te raken. In andere delen van de stad is al wat meer leven in de brouwerij. In de Jacob Marisstraat in de wijk 'De Wilma' bijvoorbeeld, waar een aantal buurtbewoners rond een vuurtje voor het huis staat. Als we met de politie-Volkswagen langsrijden, steekt Riksma zijn hand omhoog. De bewoners groeten hem terug. „In de ene buurt is het gewoon een straatfeestje, al is het nog zo koud", weet Riksma.

  Gemert
  Via de radio horen we een melding vanuit Gemert. De bestuurder van een 'dikke BMW' heeft in de Oudestraat drie auto's geramd. Later op de avond zal blijken dat de deze toch niet gedronken had. „In zo'n geval zouden we een honderddertigje kunnen doen", meldt Riksma zijn collega in Gemert, verwijzend naar het nummer van het wetsartikel waarmee een onderzoek naar iemands rijvaardigheid kan worden gelast. „Maar als diegene niet bij ons bekend is, hoeft dat wat mij betreft niet per se."

  Als OVD'er is Riksma ook hulp-officier van justitie. Dat betekent dat hij bijvoorbeeld bevoegd is om een verdachte in verzekering te stellen. Daarnaast is hij bij grotere incidenten de coördinator en fungeert hij als klankbord als collega's even niet zo goed weten wat ze met een situatie aanmoeten. „Soms kom je samen op een idee waar je alleen niet aan gedacht zou hebben."

  Lees het uitgebreide verslag in het ED van maandag of in de digitale krant.