article
1.6089117
OPINIE - Henk van de Kerkhof uit Helmond is de schrijver van dit opinie artikel.
Opinie - Vrijheid van meningsuiting in Helmond
OPINIE - Henk van de Kerkhof uit Helmond is de schrijver van dit opinie artikel.
http://www.ed.nl/regio/helmond/opinie-vrijheid-van-meningsuiting-in-helmond-1.6089117
2016-06-08T08:15:00+0000
http://www.ed.nl/polopoly_fs/1.4734132.1422352666!image/image-4734132.jpg
Helmond,Vluchteling,Opinieartikel,hermes
Helmond
Home / Regio / Helmond / Opinie - Vrijheid van meningsuiting in Helmond

Opinie - Vrijheid van meningsuiting in Helmond

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Fotograaf
  OPINIE - Henk van de Kerkhof uit Helmond is de schrijver van dit opinie artikel. 

  De Annabuurt in Helmond is volgens de politie verdeeld over de aanwijzing van het voormalige EHAD-terrein als mogelijke locatie voor de opvang van vluchtelingen. Een spandoek daarover werd daarom door de politie verwijderd. Hoezo vrijheid van meningsuiting? Met het desbetreffende spandoek was echt niks mis; er stond geen onvertogen woord op.

  Hoe is het zover gekomen?

  Op 23 september besluit de Helmondse gemeenteraad invulling te geven aan het verzoek van Den Haag om vluchtelingen op te vangen en het woord Carolus Borromeus valt daarbij. Onmiddellijk reageren twee buren van dat leegstaande gebouw en protesteren tegen een mogelijk gebruik in verband met een mogelijke waardedaling van hun huizen.

  Op 19 oktober vraagt de gemeenteraad aan het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) een advies over het Carolus-gebouw als opvanglocatie. Op 12 januari weet het COA te melden dat een aanpassing van het Carolus-gebouw te duur zal uitvallen. Afgelopen maand – inmiddels zijn we alweer acht maanden verder, wethouder Stienen – worden door de gemeente Helmond drie locaties bekendgemaakt voor eventuele opvang van vijfhonderd vluchtelingen. Op de lijst prijkt ook het voormalige belastingkantoor bij het station. Eerlijk gezegd verwacht ik nu ook weer een negatief advies van het COA, omdat een aanpassing van het gebouw, net als het Carolus-gebouw, te duur zal zijn. Voor de twee andere locaties geldt een tijdelijke nieuwbouw. Bijna heel Nederland is inmiddels van mening dat vluchtelingen verspreid opgevangen moeten worden en niet allemaal op een kluitje. In de Helmondse bestuurskringen is dat blijkbaar nog niet doorgedrongen.

  Mijnheer Stienen, U heeft de mond vol over collega-wethouders die volgens u niet geschikt zijn voor hun functie. Ga eens voor de spiegel staan.